Art-educa 2020. – Radionica bogatstva hrvatskog zavičaja

Facebook

Kako bi mlađim učenicima osnovne škole omogućili što bolje razumijevanje likovnosti i razvoj likovnog ukusa te upoznavanje kulturne baštine, Centar mladih „Ribnjak“ je s partnerima – Osnovnom školom Miroslava Krleže, Osnovnom školom Matka Laginje i Centrom za odgoj i obrazovanje „Tuškanac“ osmislio projekt Art-educa.

Projektom je predviđeno je da učenici upoznaju umjetnike različitih likovnih izričaja i sudjeluju u prigodnim radionicama. Kao partneri sudjelujui zagrebački muzeji: Muzej za umjetnost i obrt, Muzej grada Zagreba, Arheološki i Etnografski muzej.

Uz mladu likovnu umjetnicu Evu Herceg učenici su imali priliku upoznati dio narodne  baštine, preispitati svoje poimanje prostora i izraditi božićne čestitke.

Ova izložba predstavlja njihovo osobno likovno putovanje i kreativno iskustvo.

Projekt je financiran kroz Program javnih potreba u kulturi Grada Zagreba za 2020. godinu.

Voditeljica projekta – Snježana Petrov

III.a razred Osnovne škole Matka Laginje, razrednica Jasna Brnetić
Radionica bogatstva hrvatskog zavičaja

Iako se nalazimo u dobu modernizacije u kojem jaki „brendovi“ diktiraju modu, i dalje postoji snažan utjecaj povijesti na suvremene trendove. Slično se događalo i u prošlosti. Šestinska narodna nošnja razvila se pod dva snažna utjecaja: prvi je bila okolica starih Šestina, nekadašnjeg sela pored Zagreba, a drugije bio visoka moda tadašnjeg vremena koja je u Zagreb stizala iz Austrije i Mađarske. Tako šešir tipične narodne nošnje s područja Šestina ima sličnost sa šeširima tadašnje gospode – nekad su bili s velikim obodom, a novi trend je diktirao malen šešir. Učenici su upoznali nekadašnju kulturu i tradiciju našeg podneblja, saznali su o tadašnjim modnim sklonostima, koje su i danas vidljive u popularnoj kulturi, te bili potaknuti da sami osmisle i izrade svoj vez, suvremenu inačicu nekadašnje baštine.