Jednaki u kulturi – U susret adventu

Facebook

Besplatna online-radionica tradicijskih božićnih pjesama i napjeva

 

Centar mladih „Ribnjak“ u suradnji s udrugom „CentarUp2date“ organizira za članove udruge, slijepe i slabovidne građane te osobe s raznim tjelesnim oštećenjima sudjelovanje u online-radionici tradicijskih božićnih pjesama. To je prilika za polaznike da u okviru projekta Jednaki u kulturi pobliže upoznaju hrvatsku nematerijalnu kulturnu baštinu.

U ovo predbožićno, adventsko vrijeme, osim popularnih pjesama „All I want for Christmasis You“ ili „Jingle Bells“, kroz radionicu tradicijskih božićnih pjesama polaznici će upoznati pjesme koje su dio nematerijalne hrvatske kulturne baštine. Te pjesme pjevali su naši preci kroz stoljeća življenja na ovim prostorima. Tako, na primjer, pjesma U se vrime godišća ima ishodište u napjevu In hoc ani circulo iz repertoara sv. Martiala iz 11. stoljeća.

Riječ  „tradicija“ često asocira na nekadašnji seoski način života: „ono gdje su tamburice“ ili na „neke ljude u nošnjama koji se vrte u kolu“ i teško tu riječ možemo povezati s nama, našim potrebama, našim glazbenim preferencama i ukusima. Danas se društvo usmjerilo na budućnost, ali ne zaboravlja prošlost. Autorica i voditeljica radionice, multimedijalna umjetnica Marta Kolega želi polaznike potaknuti na promišljanje – što je vrijedno u prošlosti, a možda smo zaboravili? Tako dolazimo do glazbe: zbog kolektivne dimenzije glazba koja se stoljećima prenosila iz generacije u generaciju u svojim melodijama nosi posebnu snagu i veličinu kao maslina stara petsto godina ili kao hramovi antičkog doba. Naravno da nećemo početi graditi hramove, ali možemo naučiti nešto od njih – zašto su tako čvrsti, tako postojani? Od kojeg su materijala građeni? Isto tako, polaznici radionice će kroz vlastito iskustvo pjevanja učiti o tradicijskim božićnim melodijama i pjesmama te će moći  osjetiti i doživjeti zašto su ti napjevi tako dugo ostali s nama.

Voditeljičina je namjera skrenuti pažnju polaznika na činjenicu da većina nas, nažalost, poznaje samo mali dio hrvatskog božićnog repertoara kao što su veoma stare pjesme poput U se vrime godišća ili Narodi nam se. Sudjelujući u radionici polaznici će upoznati niz božićnih napjeva koje skrivaju (i čuvaju) mala otočka mjesta, sela u Lici, Kordunu i zadarskom zaleđu. Možda će se polaznicima napjevi činiti čudnima, možda neće predstavljati božićno ozračje, ali voditeljica želi skrenuti pažnju da je ono što zovemo božićnim ozračjem, često američki božićni konzumeristički ugođaj prilagođen našem području.  Postavlja se pitanje: za  razliku od američkog, kakvo je (bilo) hrvatsko božićno ozračje? Polaznici će svjedočiti bogatstvu naše kulturne raznolikosti jer nema JEDNOG božićnog ozračja. Ono što spaja naše božićne pjesme su tekstovi (dakle, kršćanstvo), ali sve ostalo – od običaja do pjesama – specifično je za kraj u kojem je nastalo. A taj kraj (mjesto, selo) većinom se razvijalo u relativnoj izolaciji od velikih gradskih središta i miješanja kultura i običaja. Dakle, bitna značajka hrvatskih tradicijskih božićnih pjesama je to što su tekstovi religijske tematike preuzeti iz crkvenog psalmodijskog repertoara dok su načini pjevanja (melodije) uvijek vezani uz stilske osobitosti kraja u kojem su nastali.

Kroz tri online-radionice polaznici će upoznati šest tradicijskih božićnih pjesama.

Na prvoj radionici, 26. studenoga 2020. učit će pjesme Spavaj, spavaj ditiću iz Velog Iža na otoku Ižu u zadarskom arhipelagu te jednu od mnogobrojnih verzija pjesme U s’e vrime godišća iz mjesta Vrana/Polača iz zadarskog zaleđa.

U drugoj radionici, 10. prosinca 2020.  slijedi glazbeno putovanje prema Lici u mjesto Široka Kula i upoznavanje pjesme O, sveta tri kralja te nadalje prema Kordunu u Cetingrad gdje će polaznici učiti predivnu pjesmu Zora je, zora.

Za kraj, na Badnjak, 24. prosinca 2020. polaznici će moći zapjevati poznatu tradicijsku pjesmu Veseli se majko Božja te pjesmu koju im voditeljica sprema kao iznenađenje.

Projekt je financiran sredstvima Grada Zagreba.