Svjetski dan svijesti o autizmu

Facebook

Kao i prošlih nekoliko godina, planirali smo obilježiti Svjetski dan svijesti o autizmu u Centru mladih Ribnjak zajedno s našim suradničkim organizacijama i prijateljima, ali život donosi iznenađenja. Ovakvu stvarnost nismo mogli zamisliti ni u noćnoj mori: COVID-19, mjere samozaštite i socijalnog distanciranja, a onda i potresi u Zagrebu. 

Svakodnevni život osoba s autizmom značajno se promijenio. Sve manje izlaze iz zatvorenog prostora zbog sve većeg rizika po zdravlje, ne idu u kupovinu, pa ni liječniku ukoliko nije nužno, nema radionica u Centru mladih „Ribnjak“, Knjižnici „Medveščak2“, ni u muzejima, nema rekreacije u Društvu za sportsku rekreaciju „Medveščak“, na bazenu „Svetice“ i na kuglani COO „Vinko Bek“. Svakodnevnica je postala vrlo jednostavna: higijena, obroci, sudjelovanje u kućnim poslovima, zabava i kreativne aktivnosti, gledanje televizije i boravak u dvorištu. Kontakti s roditeljima obavljaju se telefonski, posjeti nisu poželjni. Sigurnost i utjehu dobivaju od zaposlenika koji rade u smjenama i koji im nastoje svaki dan obogatiti nečim lijepim ili ukusnim.
Poremećaje iz autističnog spektra obilježava potreba za socijalnom izolacijom, povlačenjem iz gužve, buke, izbjegavanje previše podražaja i intenzivnog kontakta te komunikacija koju je teško pratiti i u njoj sudjelovati. Ipak, to ne znači da osobama s autizmom nisu potrebni socijalni kontakti, susreti s drugim ljudima i njihova pažnja. Oni doista vole odnos „jedan na jedan“ u kojem se najbolje snalaze, vole biti prepoznati, vidljivi, nekome zanimljivi i prihvaćeni, vole komunicirati o temama koje ih zanimaju i dobivati podršku sugovornika u održavanju kontakta i razgovora. Vole ići na zanimljiva mjesta, sudjelovati u jednostavnim kreativnim radionicama, slušati njima ugodnu glazbu i gledati plesne i jednostavne scenske izvedbe koje su umjerene temom i trajanjem. Vole sresti i upoznati nove ljude različitih dobi i doživjeti nove sadržaje u sigurnom i poznatom okruženju. Zbog toga je Centar mladih „Ribnjak“ njihovo dragocjeno mjesto gdje sve to mogu doživjeti i osjećati se ugodno i prihvaćeno. Nadamo se da će ovo teško vrijeme brzo proći i da ćemo uskoro ponovno veselim korakom kročiti prema Centru mladih „Ribnjak“ u nove susrete i radosne doživljaje. 

Ne zaboravite na osobe s autizmom, oni trebaju vašu podršku! Kada ne bude rizično rukovati se i prilaziti drugima, ne dopustite da budu socijalno izolirani! Ovog travnja prisjećamo se prošlogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana svijesti o autizmu u Centru mladih Ribnjak i pozdravljamo sve naše velike i male prijatelje! Šaljemo im tople i prijateljske pozdrave iz Centra za autizam!
Voditeljica Programa za odrasle osobe s autizmom:
Renata Vragović

Bilo jednom na Ribnjaku

EKOLOŠKA RENESANSA – vrtlarska radionica

EKOLOŠKA RENESANSA Klimatske promjene, održivost, bioraznolikost, regenerativnost, ekološki otisak… Sve češće čujemo za ove pojmove, a rijetko imamo priliku saznati što se sve krije iza

TJEDNI RASPORED od 15.4. do 21.4.2024.

TJEDNI RASPORED | 15.4.-21.4. PONEDJELJAK, 15.4. 17.15 – 19.00 RITMIKA I PLES Plesna radionica Centra mladih Ribnjak za djecu predškolske i školske dobi uporište pronalazi u