1. Sajam čudesa: RetroLAB

Pred vama je naš novi festival SAJAM ČUDESA!
Za prvo izdanje smo se odlučili tematizirati sve retro i sve one wanna-be low-tech gadgete uz dosta suvremenih hakaža. Zato smo prvom izdanju dali podnaslov: RetroLAB.
SAJAM ČUDESA: RetroLAB svojevrsni je 𝘳𝘦𝘯𝘥𝘦𝘻-𝘷𝘰𝘶𝘴 𝘵𝘦𝘩𝘯𝘰𝘭𝘰𝘨𝘪𝘫𝘦 𝘪 𝘶𝘮𝘫𝘦𝘵𝘯𝘰𝘴𝘵𝘪 kojim bismo željeli s građanima čeprkati po povijesti računarstva, računalnih igrica u sudaru s novim 🅅🄸🅂🄾🄺🄸🄼 i 🅽🅸🆂🅺🅸🅼 tehnologijama raznih frekvencija i oblika.
Ako vas svrbe prsti ili vam se znoje dlanovi na pojmove poput komodorac, gejming konzola ili pikselizirani ekran, onda je ovo pravi festival za vas. SAJAM ČUDESA: RetroLAB će kao i svaki pošteni glazbeni klasik s ljetne terase pokušati odgovoriti na pitanje što je bilo prije – retro ili pixel.
 
Program RetroLAB-a uključuje tri radionice i sajam retro uređaja te poseban dio Kiddinovacije koji je otvoren za mlade i klince (ne)inovatore koji mogu prijaviti izlaganje ili prezentaciju (ne mora biti retro).
 
𝗥𝗔𝗦𝗣𝗢𝗥𝗘𝗗:
 
𝗣𝗲𝘁𝗮𝗸 𝟱.𝟱.𝟮𝟬𝟮𝟯.
od 𝟭𝟳 𝘀𝗮𝘁𝗶
𝗥𝗮𝗱𝗶𝗼𝗻𝗶𝗰𝗮: 𝗘𝗹𝗲𝗸𝘁𝗿𝗼-𝗱𝗶𝗼𝗿𝗮𝗺𝗮 12+
Voditeljica: Paula Bučar
Na radionici će polaznici izrađivati svjetlosne objekte – diorame koje će osvijetliti LED diodama. Diorame će se izrađivati od papira prema dizajnu polaznika.
𝗥𝗮𝗱𝗶𝗼𝗻𝗶𝗰𝗮: 𝗦𝘃𝗲𝘀𝘁𝗿𝗮𝗻𝗲 𝗯𝗼𝗰𝗲, 6+
Voditelj: Damir Prizmić
Sudionici će se upoznati s ekološkim aspektom našeg djelovanja te dobiti ideje kako od plastičnih boca izraditi različite praktične ili zabavne predmete.
𝗦𝘂𝗯𝗼𝘁𝗮 𝟲.𝟱.𝟮𝟬𝟮𝟯.
od 𝟭𝟬 do 𝟭𝟲 sati
𝗦𝗮𝗷𝗮𝗺 𝗰̌𝘂𝗱𝗲𝘀𝗮: 𝗥𝗲𝘁𝗿𝗼𝗟𝗔𝗕
𝗜𝘇𝗹𝗮𝘇̌𝘂: Igor Brkić, Sead Džubur, Davor Jadrijević, Željko Jugović & Radioklub Zagreb, Goran Mahovlić, Mario Pavlić, Zdravko Popović, Damir Prizmić, Vedran Relja i mnogi drugi poznati i nepoznati autori koji su obilježili povijest retro računarstva i gaminga.
𝗣𝗼𝘀𝗲𝗯𝗻𝗮 𝗴𝗼𝘀̌𝗰́𝗮: Tea Opić
od 𝟭𝟬 do 𝟭𝟮 sati
Radionica Centra mladih Ribnjak (u sklopu redovnog programa Ekološka renesansa):
𝗜𝘇𝗿𝗮𝗱𝗮 𝗺𝗶𝗻𝗶 𝘀𝗮𝗺𝗼𝗻𝗮𝘃𝗼𝗱𝗻𝗷𝗮𝘃𝗮𝗷𝘂𝗰́𝗲 𝗴𝗿𝗲𝗱𝗶𝗰𝗲 (za mlade i odrasle)
Voditeljica: Cvijeta Bišćević / Satelit edukacije za održivost i regenerativnost

Uzgoj jestivog bilja u urbanim uvjetima koncept je koji u posljednja dva desetljeća poprima sve veće razmjere u kontekstu hobi-vrtlarstva i profesionalnog uzgoja u komercijalne svrhe. U tom su smislu tehnička rješenja koja štede vrijeme, energiju, resurse i novac iznimno dobrodošla, a samonavodnjavajuće gredice (wicking-bed) su naročito pogodne za uzgoj hrane u urbanoj sredini, pogotovo na balkonima ili terasama, kao i u urbanim društvenim vrtovima. Samonavodnjavajuće gredice kapilarnim potiskom vlage omogućuju biljkama pristup vodi kada i u količini koja im je potrebna. Takav princip održavanja vlažnosti pomaže razvoju korijenskog sustava i razvoju otpornih biljaka, a ujedno smanjuje evaporaciju i salinizaciju supstrata te količinu vode za zalijevanje. Tijekom ove radionice polaznici će naučiti kako funkcionira princip samonavodnjavanja i kako ga primijeniti pri uzgoju biljaka u urbanim uvjetima.

𝗣𝗢𝗦𝗘𝗕𝗔𝗡 𝗣𝗥𝗢𝗚𝗥𝗔𝗠
𝗞𝗶𝗱𝗱𝗶𝗻𝗼𝘃𝗮𝗰𝗶𝗷𝗲 – 𝗞𝘂𝘁𝗮𝗸 𝘇𝗮 𝗱𝗷𝗲𝗰𝘂 𝗶 𝗺𝗹𝗮𝗱𝗲 (𝗶 𝘀𝘃𝗲 𝗸𝗼𝗷𝗶 𝘀𝗲 𝘁𝗮𝗸𝗼 𝗼𝘀𝗷𝗲𝗰́𝗮𝗷𝘂)
Imate od 6 godina na dalje, zapravo od 10 godina na dalje, ma zapravo do 15 godina na dalje? I spremni ste nam pokazati stvari koje radite u slobodno vrijeme u kutku vaše sobe? OK, vrijeme je da nama i svijetu pokažete svoja čudesa, robota, rakete, aute, dvorce, glazbene instrumente, mode, nakita pa sve do meteroloških stanica ili svjetiljki u bilo kojem obliku – papir, LEGO, drvo, elektronika, 3D print i dr.
Pozivamo vas da se prijavite za poseban program Kiddinovacije na ovogodišnjem Sajmu čudesa gdje će vaši radovi biti izloženi i vidljivi svima u subotu 6. svibnja 10:00-16:00h. Imate potpunu slobodu u stvaranju bilo koje vrste kreacije, bilo da se radi o dvorcu, robotu, cvijetu, bedžu ili nečem potpuno drugačijem.
Prijave za 𝗞𝗶𝗱𝗱𝗶𝗻𝗼𝘃𝗮𝗰𝗶𝗷𝗲: https://bit.ly/3LyTq1q
 
Prijave su otvorene za sve zainteresirane, stoga ne propustite ovu priliku da pokažete svoju maštovitost! Veselimo se vašim radovima i nadamo se da ćete nam se pridružiti na našoj izložbi!
𝗣𝗿𝗶𝗷𝗮𝘃𝗲: 𝗶𝗻𝗳𝗼@𝗰𝗺𝗿.𝗵𝗿 (𝗻𝗮𝘃𝗲𝘀𝘁𝗶 𝗶𝗺𝗲 𝗿𝗮𝗱𝗶𝗼𝗻𝗶𝗰𝗲) 
Facebook