Advent u Domu Sveti Josip

Facebook

Tradicija čestitanja pismenim putem seže još od drevnog Egipta i Kine kada su se najljepše želje rukom ispisivale na papirusu. U Europi su ručno rađene papirnate čestitke prisutne u 15. stoljeću. Pojava industrijalizacije u 19. stoljeću utjecala je i na razvoj komercijalno izrađenih čestitki. Iako danas prevladavaju e-čestitke, nezamjenjiva je vrijednost „kartolina“, čestitki koje su se ili iz emocionalnih ili estetskih razloga čuvale kroz više generacija i koje nas još uvijek nadahnjuju.

Oslušnuli smo potrebe korisnika/ca Doma za starije osobe Sveti Josip i za njih u adventskom ozračju, 2. prosinca 2022., od 10 do 12 sati organiziramo prigodnu likovnu radionicu oslonjenu na tradiciju ručno rađenih čestitki.

Naime, naši dragi stariji sugrađani/ke iz Doma Sv. Josip zaželjeli/e su se ručnog rada i svih blagodati koje im donosi: druženja u zajedničkoj prostoriji Doma, rada ruku, maštanja i kreativnog stvaranja. 

U kombiniranim likovnim tehnikama kolaža, crteža i oslika polaznici/e likovne radionice će pod umjetničkim vodstvom Eve Herceg, mag.educ.art., kreirati najljepši poklon svojoj obitelji i prijateljima. Ručno izrađena čestitka je intiman, pažljiv, pomno osmišljen rad u kojega je utkana ljubav i dobra želja prema osobi za koju se stvara, upotpunjena ispisanom toplom porukom.

Aktivnost je dio projekta Kreativna slika umirovljenika kojeg zajednički provode Centar mladih „Ribnjak“ i Artistress, obrt za umjetničko stvaralaštvo.

Suradnik u programu je Dom za starije osobe Sveti Josip.

Projekt je financiran sredstvima Grada Zagreba kroz Program javnih potreba u kulturi Grada Zagreba za 2022.