Art-educa 2020. – Likovna radionica izrade božićnih ukrasa i čestitki

Facebook

Kako bi mlađim učenicima osnovne škole omogućili što bolje razumijevanje likovnosti i razvoj likovnog ukusa te upoznavanje kulturne baštine, Centar mladih „Ribnjak“ je s partnerima – Osnovnom školom Miroslava Krleže, Osnovnom školom Matka Laginje i Centrom za odgoj i obrazovanje „Tuškanac“ osmislio projekt Art-educa.

Projektom je predviđeno je da učenici upoznaju umjetnike različitih likovnih izričaja i sudjeluju u prigodnim radionicama. Kao partneri sudjeluju i zagrebački muzeji: Muzej za umjetnost i obrt, Muzej grada Zagreba, Arheološki i Etnografski muzej.

Uz mladu likovnu umjetnicu Evu Herceg učenici su imali priliku upoznati dio narodne  baštine, preispitati svoje poimanje prostora i izraditi božićne čestitke.

Ova izložba predstavlja njihovo osobno likovno putovanje i kreativno iskustvo.

Projekt je financiran kroz Program javnih potreba u kulturi Grada Zagreba za 2020. godinu.

Voditeljica projekta – Snježana Petrov

Centar za odgoj i obrazovanje Tuškanac, vjeroučiteljica Zrinka Zubić
Likovna radionica izrade božićnih ukrasa i čestitki

Nažalost, suvremeno društvo sve je češće okrenuto materijalnim vrijednostima, što se posebno ističe u vrijeme božićnih blagdana koji su postali opravdanje za rasipnost i trošenje. Putem likovne radionice izrade blagdanskih ukrasa i čestitki uz korištenje prirodnih materijala poput papira, konopa i jute, korisnici Centra „Tuškanac“ potaknuti su na likovno stvaranje u kojem su glavni motivi zajednica i unutarnje vrijednosti pojedinca.

Kroz jednostavne likovne postupke kolaža, lijepljenja, rezanja i slaganja kompozicija božićnih motiva polaznici su osnažili svoje motoričke vještine i izrazili svoj jedinstven likovni svijet. Čestitke koje su sami osmislili i izradili uz pomoć profesora,polaznici su darovali svojim najbližima sa željom da se podsjetimo kolika vrijednost leži i u nematerijalnim dobrima, pogotovo onima koja su jedinstvena i ručno rađena.

Osvrt Zrinke Zubić:

„Bilo nam je lijepo. Djeca su uživala i razigrala se. Neki među njima nemaju obitelj ili imaju neadekvatne obitelji te je radionica bila baš za njih…