Art-educa 2020. – Prostor i ja

Facebook

Kako bi mlađim učenicima osnovne škole omogućili što bolje razumijevanje likovnosti i razvoj likovnog ukusa te upoznavanje kulturne baštine, Centar mladih „Ribnjak“ je s partnerima – Osnovnom školom Miroslava Krleže, Osnovnom školom Matka Laginje i Centrom za odgoj i obrazovanje „Tuškanac“ osmislio projekt Art-educa.

Projektom je predviđeno je da učenici upoznaju umjetnike različitih likovnih izričaja i sudjeluju u prigodnim radionicama. Kao partneri sudjeluju i zagrebački muzeji: Muzej za umjetnost i obrt, Muzej grada Zagreba, Arheološki i Etnografski muzej.

Uz mladu likovnu umjetnicu Evu Herceg učenici su imali priliku upoznati dio narodne  baštine, preispitati svoje poimanje prostora i izraditi božićne čestitke.

Ova izložba predstavlja njihovo osobno likovno putovanje i kreativno iskustvo.

Projekt je financiran kroz Program javnih potreba u kulturi Grada Zagreba za 2020. godinu.

Voditeljica projekta – Snježana Petrov

IV.b razred Osnovne škole Miroslava Krleže, razrednica Jelena Orlović
Prostor i ja – likovna radionica prostornog oblikovanja

Što je to prostor? Kakav je prostor koji nas okružuje? A kakav je tek unutarnji prostor koji nosimo u sebi? Metodom vođene fantazije učenici su uvedeni u svoj jedinstveni unutarnji prostor kako bi ga istražili i osvijestili. Iskustvo „unutarnjeg prostora“ služilo je kao načelo za izradu maketa vanjskog prostora – toplog i sigurnog prostora doma kojeg više od materijalnog čine nematerijalne vrijednosti.

Tako su  učenici svoje osjećaje, zamišljene predmete i stvari transformirali u prostore kutija koristeći nove materijale (tkanine, konopce, vunu, meku žicu, kartonske kutije, kudjelju, spužvu). Cilj je bio kod učenika izazvati razmišljanje o unutarnjim vrijednostima, potaknuti im kreativnost i osobnost te potaknuti svijest o recikliranim materijalima i njihovoj vrijednosti u likovnom izražavanju.

Osvrt Jelene Orlović: „Radionica je bila super, kao i Eva! Baš zna lijepo raditi s djecom! Djeca su uživala u izrađivanju kućica.“