BAŠ SMO COOL TAKO JEDNAKI, A TAKO RAZLIČITI!

“BAŠ SMO COOL TAKO JEDNAKI, A TAKO RAZLIČITI!”

Iako svakodnevno susrećemo osobe s invaliditetom, mnogi imaju problema u komunikaciji i davanju podrške. Razlozi za to su brojni: nedovoljna upućenost u potrebne prilagodbe i mogućnosti osoba s invaliditetom, nepoznavanje načina pružanja podrške te predrasude i strah od susreta s nepoznatim ili strah od pogrešne reakcije.

Kako bismo učenike VII.a razreda Osnovne škole Davorina Trstenjaka upoznali s načinima komuniciranja s osobama s invaliditetom, za njih 15. prosinca 2023. od 8 do 9,30 sati u školi organiziramo radionicu Inkluzivan bonton. Voditeljica radionice je slijepa osoba Gordana Glibo, voditeljica informiranja u Centru UP2DATE.

Kroz igru i rješavanje zadataka učenici će se educirati o tomu što nas čini jednakim, a što različitim, zatim imamo li svi neke poteškoće i kako ih komunicirati i što zapravo znači ravnopravnost. Tijekom vođenja radionice voditeljica će koristiti razna zvučna i taktilna pomagala za informiranje prisutnih o načinima snalaženja i funkcioniranja slijepih osoba, demonstrirat će metode izvođenja nekih svakodnevnih radnji poput korištenja mobitela s pomoću govornog programa ili prepoznavanja novčanica i sl. Radionica će biti interaktivnog tipa pa će i sudionici moći isprobati izvesti neku radnju s povezom na očima ako budu željeli.

Najzanimljiviji dio svakako je samostalno kretanje slijepih osoba što će učenici isto moći detaljnije naučiti.

Aktivnost je dio projekta Jednaki u kulturi kojeg u partnerstvu provode Centar mladih „Ribnjak“ i CentarUP2DATE.

Projekt je financiran kroz Program javnih potreba u kulturi Grada Zagreba za 2023. godinu.