BEZDAN

Dramsko - plesni projekt inspiriran djelom i životom Ulderika Donadinija

Dramsko – plesni projekt ostvaren prema autobiografskim elementima i književnom stvaralaštvu Ulderika Donadinija jednog od prvih predstavnika hrvatskog ekspresionizma u peru.
Kolorističkom perspektivom i faovističkim kontrastima boja, gradi se ritmično raspoređivanje linija i izražava ljudska drama kroz lice i tijelo plesača i kroz cijelu strukturu slike. Sjedinjuju se fantastika i iracionalno, lirski impresionizam, groteskni ekspresionizam i realističko pripovijedanje u traženju objašnjenja poraza koji nalazi utočište u dijaboličnoj ironiji. Izvođači imitacijom pokreta poprimaju oblike skulptura i prenose ih osjetom i simbolikom  iz zaleđene strukture slike dinamiziranim nabrajanjem asocijacija u glazbi, riječi i kretnji u živo stanje, stapajući prostor, vrijeme, izvođače, scenografsku kostimografiju i gledatelje u jedno vrijeme, misao, cjelinu doživljaja.

 Oblici skulptura u funkciji su s psihološkim stanjima suvremenog čovjeka koji traži  identitet i razloge svoje prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, otkriva težnju za istinskim vrijednostima, za mjestom mira i svetosti. Kroz jednostavan, prirodan i iskren vidni osjetilni doživljaj, skulpture sve povezuju, pobuđuju, oslikavaju i izražavaju unutarnji i vanjski svijet, prenose simboliku bezdana.

Bezdan-vrata bezgraničnog ponora, metaforičko značenje dno bez dna, nije mjesto nego stanje duha i životnih prilika, ne znači konačnost ničega, ni ostanka ni izlaska, život je jedino stvarno i on se događa.Bezdan stoji otvoren i svi hodamo oko njega, ponekad je bliži, ponekad dalji, a ponekad zalutamo i izgubimo se u njemu, jer bezdan ima bezbroj načina da se izgubimo u njegovom labirintu. Bezdan je mješavina stvarnog i iluzornog. Kada izgubimo svijest o toj liniji, već nas je preuzeo.

Premijera: 1.12.2018. u 20h

Repriza: 2.12.2018. u 20h

Autori: Ana Maria Bogdanović, Tatjana Rupcich, Maro Martinović
Koreografija : Ana Maria Bogdanović, Tatjana Rupcich
Izvođači : Maro Martinović, Ana Maria Bogdanović, Lara Frgačić, Nika Sarajlija, Anja Krušelj
Kostimografija: Milena Jurmić
Oblikovanje svjetla: Marko Crnčević
Glazba : Lisa Gerrard, Alef, Jacob Gurevitsch, Marcin Patrzalek
Scenografija : Opus Ive Friščića svilotisak serigrafija 1988, Putositnice mapa serigrafija u kombiniranoj tehnici svilotisak i pastel 1987.
Tekst: Korišteni citati i tekstovi Branimira Donata, Ivice Matičevića, Cvjetka Milanje, Dubravke Miletić i Mate Ujevića
Fotografija: Nina Đurđević
Dizajn plakata: Ivan Marečić
PR Kristina Krtanjek
Produkcija :
Plesni centar Puls u suradnji s Centrom mladih Ribnjak – (scenaribnjak)

 

Projekt je ostvaren uz potporu Ministarstva kulture RH i  Gradskog ureda za kulturu grada Zagreba