Edukativna šetnja Mistični Advent

Facebook

Prosinac budi brojna sjećanja na običaje kojima su nas poučili naši roditelji, djedovi i bake, no ponekad je još veća čarolija zaviriti i u običaje koji su u našem gradu postojali davno prije nas.

Za slijepe i slabovidne osobe, korisnike/ce projekta Jednaki u kulturi i volontere/ke u pratnji, organiziramo još jedan obilazak prošlosti grada Zagreba.

Naša dvosatna šetnja centrom Zagreba počinje 7. prosinca 2022. u 17 sati ispred  Zagrebačke katedrale.

U pratnji kostimirane povjesničarke Martine Findrik upoznat ćemo priče o starim adventskim i novogodišnjim običajima grada Zagreba razgledavajući lokacije posvećene Adventu.

Tko je napravio prve jaslice? Kako su se stari Zagrepčani grijali za jako hladnih zima te kako su se gostili za Božić? Tko su sve bili čestitari? Što je ustvari božićnica, što je Herodoševo, a što Kokošjevo? Od kuda potječe običaj kićenja božićnog drvca?

Odgovore na ova pitanja, ali i pregršt novih zanimljivih informacija saznat će zaljubljenici u povijest Zagreba u tijeku inspirativne i interaktivne šetnje.

Uz korisnike projekta dobrodošli su i ostali  zainteresirani građani te ih pozivamo da nam se pridruže! Lijepe emocije, veselo društvo i dobra zabava su zagarantirani!

Aktivnost je dio projekta Jednaki u kulturi kojeg zajednički provode Centar mladih „Ribnjak“ i CentarUp2date.

Suradnik u programu je Coprnica, obrt za umjetnost i druge usluge.

Projekt je financiran kroz Program javnih potreba u kulturi Grada Zagreba za 2022.godine.