EKOLOŠKA RENESANSA

Klimatske promjene, održivost, bioraznolikost, regenerativnost, ekološki otisak… Sve češće čujemo za ove pojmove, a rijetko imamo priliku saznati što se sve krije iza njih i kako ih učiniti našom svakodnevnom životnom sastavnicom da bi nam život na ovom planetu bio zdraviji i sigurniji. Nameće se i niz pitanja – koliko možemo učiniti kao pojedinci, kakva je veza između kreativnosti i ekologije, možemo li poboljšati kvalitetu života danas i sutra? Da bi dobili odgovore na ova i mnoga druga pitanja svake prve subote u mjesecu u Centru mladih Ribnjak očekuje vas edukativne i kreativne radionice koje se bave raznim ekološkim temama.

6.4. / subota / 10:00 – 12:00 / radionica Izrada hotela za korisne kukce

U subotu, 6. travnja 2024.g. očekuje vas radionica „Izrada hotela za korisne kukce“ koja se sastoji od teorijskog i praktičnog dijela. Kroz interaktivnu diskusiju polaznici će se upoznati s ulogom koju pojedini kukci imaju u ekosustavu i vrtlarstvu te na koji su način njihove uloge korisne i važne te kako izgledaju njihova prirodna staništa. Kroz praktični dio radionice polaznici će se upoznati s uvjetima koje treba oponašati u umjetnom staništu kako bi se privukle divlje pčele – materijalima koji se koriste i tehničkim specifikacijama. Polaznici će pripremiti stanište za divlje pčele i muhe lebdjelice te postaviti „hotel“ na prethodno pripremljeno mjesto.

Voditeljica: Cvijeta Biščević
Ulaz: besplatan, obavezna prijava

Program organizira Centar mladih Ribnjak u suorganizaciji s Mjesnim odborom Ribnjak.

Prijave na: marina.curkovic@cmr.hr

O RADIONICI:

Korisni kukci su neizostavni žitelji ekosustava u kojem obavljaju važnu ulogu oprašivanja, ali i suzbijanja štetnica. Njihova prisutnost u gradovima indikator je biološke raznolikosti i ekološke ravnoteže. Nedostatak prirodnih staništa često je razlog zbog kojeg hotele za korisne kukce možemo pronaći i u ruralnom i u urbanom krajoliku – u privatnim vrtovima, javnim parkovima i voćnjacima, na balkonima, krovovima, njivama i livadama.

Koji su to kukci korisni i koje specifične funkcije obavljaju u ekosustavu? Kakva staništa vole pojedine vrste, te koji su uvjeti potrebni da bismo ih privukli i zadržali? Zašto gradimo hotele za kukce? Odgovore na ova pitanja saznat ćemo na praktičnoj i interaktivnoj radionici izrade hotela za korisne kukce.

 

Naziv:

Izrada hotela za korisne kukce

Trajanje:

2 h

Broj polaznika:

15

Opis radionice:

   Radionica se sastoji od teorijskog i praktičnog dijela.

   Kroz interaktivnu diskusiju polaznici će se upoznati s ulogom koju pojedini kukci imaju u ekosustavu i vrtlarstvu te na koji su način njihove uloge korisne i važne te kako izgledaju njihova prirodna staništa.

   Kroz praktični dio radionice polaznici će se upoznati s uvjetima koje treba oponašati u umjetnom staništu kako bi se privukle divlje pčele – materijalima koji se koriste i tehničkim specifikacijama.

   Polaznici će pripremiti stanište za divlje pčele i muhe lebdjelice te postaviti „hotel“ na prethodno pripremljeno mjesto.

   Radionica uključuje diskusiju o različitim tehničkim mogućnostima izrade hotela za korisne kukce.

Metoda:

Interaktivna diskusija i praktična radionica