Festival ručnih radova

Facebook
Pozivamo vas u Centar mladih Ribnjak na Festival ručnih radova u subotu 1. listopada.
Uključite se, učite i stvarajte novim vještinama u radionicama od 10:00 do 17:00 sati.
 
Raspored radionica:
10:00 – 12:00 Šivaonica
10:00 – 13:00 Tkaonica
12:00 – 14:00 Vezaonica
13:00 – 15:00 Makrame
14:00 – 16:00 Izrada emotivnih lutkica
15:00 – 17:00 Bojanje tkanine i ekoprint
 
Ulaz na sve radionice je besplatan.
 
Projekt je financiran sredstvima Grada Zagreba kroz Program javnih potreba u kulturi Grada Zagreba za 2022.

 

Šivaonica

Ova edukativna radionica je od velike važnosti za mlađe generacije. Djeca će naučiti osnove ručnog šivanja poput šivanja rupica na materijalu, šivanja gumbića i ciferšlusa, te raznih dodataka. Želimo da djeca shvate kako rupica na najdražem odjevnom predmetu ne znači da taj predmet postaje otpad, već da mu je šivanjem moguće dati novi duh. Cilj nam je kroz zabavan način i primjere uvesti ih u čaroban svijet tekstila i tako ih povezati sa starijim generacijama kojima je ovaj zanat u malome prstu. 

Voditeljica: Nikolina Holjak

 

Tkaonica

Na ovoj radionici naučit ćemo osnovne tehnike tkanja tj. izrade tapiserije ili ćilima. Umjesto tkalačkog okvira koristiti ćemo karton pa se ova tehnika lako može ponoviti i kod kuće. Nakon inspiracije primjerima iz hrvatske tradicije, kao i onim modernijim svatko će skicirati željeni motiv te krenuti tkati, uz demontraciju osnovnih vezova i efekata u tkanju. Nastali ručni rad kasnije se može koristiti kao ukras u vlastitom domu ili uredu.

Voditeljica: Nikolina Krstičević

 

Vezaonica

Na ovoj radionici sudionici će naučiti osnovne bodove za vezenje poput povratnog, ivančice, punog boda i francuskog čvora. Fokusirati će se na vezenje biljnih motiva i naučiti će razne načine vezenja lišća i cvijeća u koje će ukomponirati i perlice. Sudionici će skicirati i izraditi jednostavne izvezene tekstilne slike na malom drvenom okviru za vezenje koje će na kraju radionice ponijeti kući.

Voditeljica: Dina Mlinac

 

Makrame

Na radionici ćemo izrađivati narukvice makrame tehnikom. Polaznici će naučiti jedan od dva glavna načina vezanja čvorova i uz dane upute i materijale raznih boja, napraviti sebi ili bližnjemu prekrasan modni dodatak.

Voditeljica: Nikolina Holjak

 

Izrada emotivnih lutkica

Na ovoj radionici oslikavat ćemo vlastitu lutkicu, kreativno prenoseći emocije iz vlastitog tijela na tijelo lutkice koju ćemo oslikavati bojama te ukrašavati tekstilom i pređom. Cilj je spontano oslikavanje „svog“ tekstilnog tijela, a jedina vodilja će biti body scan emocija i senzacija koje se pojavljuju u našem tijelu te se onda kroz oblike, boje, linije i teksture prenose na lutku. Takvo vizualno mapiranje vlastitih emocija i senzacija u tijelu sudionicima olakšava da izraze vlastite emocije i oslobode ih kroz kreativni proces te saznaju nove stvari o sebi i osvijeste si neke skrivene emocije. Na kraju radionice sudionicima ostaje lutkica kao podsjetnik o anatomiji vlastitih emocija i pomoćni alat kojem se mogu vratiti kad god osjete potrebu istražiti vlastite senzacije i osjećaje u tijelu.

Voditeljica: Nikolina Krstičević

 

Radionica prirodnog bojanja i eko printa

Na ovoj radionici sudionici će naučiti kako obojati tekstil uz pomoć biljaka koje mogu pronaći u svojoj kuhinji (poput luka, borovnica, crvenog kupusa, crnog čaja), te kako dobiti prirodne otiske koristeći razne tehnike – parenje, kuhanje, shibori i hapa-zome tehniku. Isprobati će bojanje na svilenom i pamučnom materijalu, naučiti će o mordantima (fiksatorima), kako ih napraviti i koristiti. Na kraju radionice sudionici će kući ponijeti razne male uzorke te veći uzorak tekstila bojan lukom od kojeg se mogu napraviti kuhinjska krpa, ubrus i slično.

Voditeljica: Dina Mlinac