Glagoljica u Domu Sveti Josip

Facebook

Glagoljica je najstarije slavensko pismo i prvo pismo kojim su Hrvati bilježili svoj materinski jezik već u 10./11. stoljeću. Koliki je značaj glagoljice u našoj kulturi, pokazuju i brojni spomenici pisani ovim pismom: Bašćanska ploča (oko 1100. g.), Vinodolski zakonik (1288. g.), Istarski razvod (13./14. st.), Misal po zakonu rimskoga dvora (1483. g.)

Zbog važnosti glagoljice u hrvatskoj kulturi i povijesti je 2014. godine umijeće čitanja, pisanja i tiskanja glagoljice proglašeno nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske te je Hrvatski sabor dan 22. veljače proglasio Danom hrvatske glagoljice i glagoljaštva.

Kako bi korisnicima/cama Doma za starije osobe Sveti Josip približili glagoljicu, njezinu vrijednost u hrvatskoj kulturi, tradiciji i pismenosti,  za njih 12. lipnja 2023. od 10 do 12 sati u prostoru Doma organiziramo kreativnu radionicu glagoljice. Voditeljica radionice je Tanja Skiba, učiteljica hrvatskog jezika i književnosti.

U okviru radionice polaznici/e će se upoznati s najvažnijim glagoljaškim spomenicima te glagoljičkim pismom. U kreativnoj radionici koja slijedi, polaznici će tehnikom mozaika od kamenčića izrađivati slike s glagoljičnim slovima. Slike će se kreirati u drvenim okvirima koji se, nakon sušenja, mogu dodatno ukrasiti, a zatim i objesiti na zid. 

Aktivnost je dio projekta Jednaki u kulturi kojeg zajednički provode Centar mladih „Ribnjak“ i Dom za starije osobe Sveti Josip Zagreb.

Projekt Jednaki u kulturi  financiran je kroz Program javnih potreba u kulturi Grada Zagreba za 2023. godinu.