Gradimo drugačiji kvart

U petak, 21. travnja 2023. od 11:30 sati dođite u Centar mladih Ribnjak i Park Ribnjak i priključite nam se na cjelodnevnom događanju “Gradimo drugačiji kvart” na kojem otvaramo izložbu, vodimo javni razgovor, popravljamo zajedno te zaokružujemo dan s interkulturnom večerom.
 
>> 11:30 Press konferencija i Otvorenje izložbe Gradimo drugačiji kvart
>> 12:30 Javni razgovor na temu klimatskih izbjeglica
>> 17:00 Radionica Popravimo zajedno!
>> 20:00 Interkulturna večera
 
Dan ćemo započeti u Parku Ribnjak u 11:30 sati OTVORENJEM IZLOŽBE FOTOGRAFIJA učenika_ca Škole primijenjene umjetnosti i dizajna i press konferencijom. Predstavit ćemo pilot program Interkulturnog društvenog centra, Platformu Upgrade, suradnju Centra mladih Ribnjak i Platforme Upgrade te otvoriti izložbu Gradimo drugačiji kvart. Izložba nastala iz fotografskih objektiva učenika ŠPUD-a potaknut će vas na upoznavanje života kvarta, parka i Centra mladih Ribnjak te na aktivnu šetnju pošto će biti predstavljena u zelenilu prekrasnog Parka Ribnjak.
 
U 12:30 sati u velikoj dvorani Centra mladih Ribnjak otvorit ćemo JAVNI RAZGOVOR NA TEMU KLIMATSKIH IZBJEGLICA na kojem će govoriti:
– dr. sc. Drago Župarić-Iljić, profesor na Odsjeku za sociologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu i stručnjak za migracije
Marija Mileta, potpredsjednica Zelene akcije i klimatska aktivistkinja
Lucija Mulalić, voditeljica projekata – Centar za mirovne studije
Kroz razgovor će se publici predstaviti relativno novi koncept klimatskih izbjeglica i izbjeglištva uzrokovanog klimatskim promjenama, fenomenom koji će kroz naredne godine globalno postati sve relevantniji te će se tematizirati što to znači za migracije u Hrvatskoj.
 
U 17:00 sati, u klubu Centra mladih Ribnjak ponavljamo popularnu i održivu RADIONICU oživljavanja nefunkcionalnih aparata i predmeta POPRAVIMO ZAJEDNO gdje građani mogu donijeti svoje nefunkcionalne predmete i aparate koje će volonteri pokušati popraviti kako bi se promoviralo ponovnu upotrebu i smanjenje stvaranja otpada kao važne aspekte održivog življenja. Za sudjelovanje se potrebno unaprijed najaviti i javiti koji bi predmet htjeli popraviti (te o kakvom kvaru/problemu se radi) kako bi se mogli pripremiti odgovarajući alati i dijelovi. 
Prijaviti se može putem e-maila eugen@zelena-akcija.hr ili na broj 095 515 0612. Svatko može donijeti samo jedan predmet koji se može ponijeti u rukama.
 
Nakon radionice, Centar za mirovne studije će s korisnicima, pojedincima i kolektivima, Centra mladih Ribnjak održavati Razgovor: “Bili smo na Ribnjaku” o njihovim potrebama i raznovrsnim aktivnostima koje su provodili i provode u Centru.
 
Kao završetak cjelodnevnog programa od 20:00 održat će se besplatna, otvorena INTERKULTURNA VEČERA iz afričkog restorana Mama Veek’s.Na večeru su pozvani svi stanovnici kvarta i šire, a s obzirom na to da je u tijeku Bajram, večera se održava u ovo vrijeme kako bi se uskladila s iftarom (prekidanjem posta) i time bila inkluzivna za sve. Večera je otvorena te nisu potrebne prethodne najave niti prijave.
 
Aktivnosti se provode u sklopu projekta “Platforma Upgrade i Centar mladih Ribnjak: Gradimo drugačiji kvart” koji je ostvaren uz financijsku potporu Grada Zagreba, Gradskog ureda za kulturu, međugradsku suradnju i civilno društvo.
Facebook