Radionice glazbene improvizacije za djecu u Centru mladih Ribnjak

I ove godine nastavljamo sa ImproLabom, radionicama improvizacije za djecu glazbenih škola!

Radionice improvizacije za djecu i učenike glazbenih škola zamišljene su kao kreativni i inovativni poticaj razvoju djeci i mladima, koji bi uključivao njihovo stvaralaštvo i otkrivanje vlastitog instrumenta na posve drugačiji način, kroz usmjerenu, zadanu i slobodnu improvizaciju, kreiranje i izvođenje grafičke partiture, kompoziciju i sounpainting.

Temeljna ideja radionica je da učenici sami stvaraju glazbu koju će svirati, te ujedno nadoknade i onaj dio koji je često zapostavljen u njihovom kreativnom razvoju, a to je improvizacija. Djeca su najkreativnija bića ali ta kreativnost im je često oduzeta, a nametnuta im je uglavnom pisana glazba, u kojoj se mogu izraziti isključivo kao izvođači.

S obzirom da je improvizacija uglavnom sastavni dio školskog plana i programa gotovo svakog instrumenta, no to se rijetko provodi, radionice su osmišljene kako bi učenicima otvorile kreativnu percepciju, kako bi im se razvila veća sposobnost slušanja, kako bi osnažili svoj kreativni potencijal, kako bi naučili osnovno znakovlje soundpaintinga, pa tako i sami postali soundpainteri/dirigenti, a pritom bi svim navedenim stekli veće samopouzdanje i hrabrost u izvođenju glazbe, jer su napokon percipirani i kao stvaraoci i kao izvođači.

DETALJI RADIONICE:
grupe polaznika:
– osnovna škola, najviše 15 polaznika po grupi
– srednja škola, najviše 15 polaznika po grupi

Termini:
14.04. / nedjelja / 10.00 – 13.00 sati
11.05. / subota / (besplatan termin) / 17.00 – 20.00 sati
12.05. / nedjelja / 10.00 – 13.00 sati
18.05. / subota / 13.00 – 16.00 sati
19.05. / nedjelja / 18.00 – 20.00 sati

Mjesto održavanja: Centar mladih Ribnjak
Cijena: Participacija po prijavljenom polazniku za sve termine iznosi 50 eura, a drop in je 10 eura po radionici
Prijave: novaktena@yahoo.com

Mogu se prijaviti učenici glazbenih škola i tečajeva svih instrumenata, a u grupu osnovne škole polaznici od 3 razreda nadalje. (Ako je neki učenik iznimno nadaren, te ima interesa za improvizaciju, može se napraviti iznimka za jednog ili 2 polaznika 2. razreda.)

Radionicu održavaju: Tena Novak Vincek, prof. violine i Lucija Stanojević, prof. violine

Osnove improvizacije, Grafička i druga notacija i njene raznolike mogućnosti izvedbe – Lucija Stanojević prof.

Djeca skladaju vlastite kompozicije koje sadrže neke zadane parametre unutar kojih se improvizira i Soundpainting – (učenje osnovnog znakovlja, djeca dirigiraju pred grupom/orkestrom) – Tena Novak Vincek, prof.