Jednaki u kulturi – najava glazbenih radionica na daljinu

Facebook

Preventivne mjere zbog epidemije koronavirusa i posljedice potresa značajno su promijenile naš svakodnevni život, a posebno život naših sugrađana – osoba s oštećenjem vida. Kako bi im dugotrajan boravak u zatvorenom prostoru i ograničenu mogućnost kretanja učinili ugodnijom, potaknuli ih na učenje novih znanja i vještina te se povezali s njima, Centar mladih „Ribnjak“ i Centar „Up2date“ zajednički organiziraju „online“ radionice tradicijskih pjesama Hrvatske. 
Ciklus “Tradicijske pjesme Hrvatske” održat će se kroz četiri radionice koje potpisuje i vodi multidisciplinarna umjetnica Marta Kolega.

OPIS PROGRAMA

U uvodnom dijelu polaznici će se upoznati s podrijetlom i načinom pjevanja na određenom području Hrvatske te naučiti jednu tradicijsku pjesmu karakterističnu za taj kraj. Cilj je da do kraja ciklusa polaznici usvoje ne samo melodiju, već i način pjevanja u pojedinom području, tj. vokalnu tehniku kojom se ljudi tamo služe. Na taj način polaznici će upoznati vokalnu baštinu određenog područja.

METODE RADA

Radionica komunicira s polaznicima grupno i pojedinačno internetom kroz e-poštu. Poveznici će se pristupati u video-formatu dostupnom na platformi YouTube. Bit će omogućeno postavljanje pitanja te će polaznici povratno WeTransferom slati voditeljici snimke svojih izvedbi.

Datumi održavanja radionica:
15. svibnja, 30. svibnja, 13. lipnja, 27. lipnja 2020. godine

O voditeljici:

Marta Kolega je multidisciplinarna umjetnica koja živi i radi na relaciji Zagreb – Kali. Jednako ju inspirira tradicija pričanja priča i poezija, tradicijsko pjevanje i suvremena vokalna improvizacija. Marta je tri godine vodila muzičku sekciju „ZborXop“, pjevala je u duetu „Marta&Glo“ i glazbenom sastavu „Čiribilu“ intenzivno se baveći tradicijskom pjesmom i glazbom balkanske regije. Voli melos koji spaja zapadnu i istočnu muzičku tradiciju. 2017. i 2018. godine putuje u Sevillu i Granadu učiti flamenko-pjevanje i ples. Trenutno radi na svom solo-muzičkom performansu „Sedam sivih slika nikoga ne vole“, priprema lutkarsko -glazbeni kamp za djecu “Regoč”, nastupa u flamenko-triju „A Cuerdas” i flamenko-skupini “Zarabanda”. U Zadru vodi zbor “Bakakuava” koji pjeva tradicijske pjesme s Balkana.
https://www.martakolega.com/

Nematerijalna kultura i baština dio je svake zajednice, ali i važan dio povijesnog nasljeđa i našeg kulturnog identiteta. Ona je ostavština naših djedova i baka te naša ostavština budućim generacijama. Očuvanje nematerijalne kulturne baštine ne ovisi samo o kulturnim institucijama i organizacijama koje se njome bave, već i o nama samima.