Kako je Gregor stekao prijatelje

PITCHING FORUM CIGLARI NA PREKRIŽJU

U petak, 5. svibnja 2023. od 11 do 12:30 sati,  u okviru projekta Ribnjak te zove organiziramo za učenike/ce Centra za odgoj i obrazovanje Tuškanac, na lokaciji Gornje Prekrižje 48, kazališnu predstavu Kako je Gregor stekao prijatelje. Nakon odgledane predstave učenici/e će sudjelovati u diskusiji  na temu nasilja među vršnjacima (odnosno igranih situacija iz kazališne predstave), kako se postaviti prema nasilju, kako reagirati, kome se obratiti za pomoć? Također, moći će podijeliti vlastita iskustva i doživljaje.

Posebnu vrijednost događanja predstavlja druženje učenika/ca Centra Tuškanac s glumcima – učenicima Privatne umjetničke gimnazije.

Događanje zajednički organiziraju Centar mladih „Ribnjak“, Centar  Tuškanac te nositelj i partneri na projektu PITCHING FORUM CIGLARI (Društvo Naša djeca Trešnjevka, Privatna umjetnička gimnazija u Zagrebu i Umjetnička organizacija Točka na I)

Više o projektu PITCHING FORUM CIGLARI

Prevencija vršnjačkog nasilja – Edukacijom i dijalogom do promjene

KAZALIŠNA PREDSTAVA /  KAKO JE GREGOR STEKAO PRIJATELJE

LEA: Počelo je iznenada. Bili smo na hodniku, na odmoru. I Luka je rekao Gregoru: da si išta vrijedio, mama bi ti još bila živa.

PSIHOLOGICA: I onda?

LEA: Svi smo se razmaknuli u krug oko njih. Oni su se hrvali, a onda je Luka pao na pod, a Gregor ga je nastavio tući.

GREGOR: A što biste vi učinili da ste najmanji u razredu i da vas stalno zadirkuju, da vam govore da imate metar i žilet i da vam najbolji prijatelj kaže da ste niškoristi i da vam je i majka bila takva

Učenici Privatne umjetničke gimnazije radili su prema tekstu KAKO JE GREGOR STEKAO PRIJATELJE, autora Želimira Ciglara. Na osnovi vlastitih iskustava i kreiranih situacija oblikovali su i razrađivali dramske uloge kroz koje su govorili o nasilju među vršnjacima, u obitelji i školi. Koristeći se tehnikama forum teatra polaznici su razrađivali različite uloge: onoga koji vrši nasilje, žrtve nasilja i promatrača koji na aktivan, ili  pasivan način sudjeluju u različitim situacijama vršenja međusobnog nasilničkog ponašanja.

Ovo je priča o Gregoru koji vrši  nasilje, ali ga i sam doživljava svaki dan. Projekt otvara važna pitanja o senzibiliziranju problema nasilja među djecom i mladima, a osmišljen je interaktivno, kroz kazališne radionice te pitching forume/ predstavljanje projekta / u osnovnim i srednjim školama.

Nasilje nad djecom i mladima jedan je od značajnih problema suvremenog društva. Prema navodima Svjetske zdravstvene organizacije,  jedna milijarda djece u dobi do 17 godina godišnje doživi neki oblik fizičkog, psihičkog ili seksualnog nasilja. Posljedice nasilja nad djecom mogu biti različite: preko teških tjelesnih povreda do emocionalne traume i poteškoća mentalnog zdravlja.

Vršnjačko nasilje poprima mnoge oblike, a priče  mladih koji su ga doživjeli su vrlo različite. Žrtve vršnjačkog nasilja mogu imati niže samopoštovanje, osjećaj nemoći da se zauzmu za sebe, osjećaj da svijet nije sigurno mjesto, naučenu bespomoćnost te ljutnju i ogorčenost na svijet.

Ništa manje posljedice ne trpi ni osoba koja se nasilno ponaša, koja uči da su batine i povrede način da izrazi ljutnju i izbori se za sebe. Svi oni, koji vrše nasilje i nad kojima se vrši nasilje također imaju niz posljedica u odrasloj dobi.

Poruka je projekta:  važno je zapamtiti da se vršnjačko nasilje može i mora spriječiti.

 

 

Projekt PITCHING – FORUM CIGLARI namijenjen je učenicima osnovnih i srednjih škola s ciljem jačanja samopouzdanja, buđenja svijesti o sebi, a u svrhu sprječavanja vršnjačkog nasilja.

NOSITELJ PROJEKTA/ DRUŠTVO NAŠA DJECA TREŠNJEVKA, VODITELJICA PROJEKTA/LJILJANA PERIŠIĆ MIHLETIĆ, prof.

REDATELJ/ LOVRO KRSNIK, ASISTENT REDATELJA /ROKO ŠEVERDIJA

PARTNERI/PRIVATNA UMJETNIČKA GIMNAZIJA U ZAGREBU, UMJETNIČKA ORGANIZACIJA TOČKA NA I

GLUME UČENICI PRIVATNE UMJETNIČKE GIMNAZIJE U ZAGREBU: Leo Randić, Lana Matić, Lea Kontek, Maša Batinović, Marija Miljak Merkaš, Mateo Vinko Ivančić Jozić, Leonela Levenski, Nika Leona Rajačić, Tamara Kustić, Lara Ančić, Luka Zvonimir Levak, Neva Penavić, Iva Roksandić, Tea Kuljanac, Ema Najcer i Margareta Topolovec.

 

O AUTORU

Želimir Ciglar (1962.-2018.) Studirao je glumu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, a diplomirao hrvatski jezik i jugoslavenske književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Cijeloga se života bavio scenskom kulturom i kazalištem. Od djetinjstva se bavio glumom, a kao kritičar i novinar Večernjeg lista dugi je niz godina pisao i govorio o kazalištu u mnogim časopisima i novinama te u programima Hrvatske radiotelevizije. G. 1999. objavljuje roman za djecu Dekameron za golobrade pustolove za koji je dobio nagradu Mato Lovrak. Od 2009. bio je dvije godine lektor na Filološkom fakultetu Blaže Koneski u Skopju gdje sa suradnicima objavljuje Malu makedonsko-hrvatsku čitanku. Bavio se i dramskim odgojem, sredinom 1990-ih radio je u Dramskom studiju ZKM-a, a zadnjih godina života u Centru za kulturu Trešnjevka gdje je bio voditelj kazališne djelatnosti. Uz savladavanje tehnika glume dramski rad s djecom i mladima bazirao je na razvijanju i jačanju njihovih intelektualnih, osjećajnih i moralnih potencijala.

Projekt je realiziran uz potporu Grada Zagreba

Facebook