Predavanje glagoljica

Kreativna radionica glagoljice – Art educa

Glagoljica je najstarije slavensko pismo i prvo pismo kojim su Hrvati bilježili svoj materinski jezik već u 10./11. stoljeću. Koliki je značaj glagoljice u našoj kulturi, pokazuju i brojni spomenici pisani ovim pismom: Bašćanska ploča (oko 1100. g.), Vinodolski zakonik (1288. g.), Istarski razvod (13./14. st.), Misal po zakonu rimskoga dvora (1483. g.)

Zbog važnosti glagoljice u hrvatskoj kulturi i povijesti je 2014. godine umijeće čitanja, pisanja i tiskanja glagoljice proglašeno nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske te je Hrvatski sabor dan 22. veljače proglasio Danom hrvatske glagoljice i glagoljaštva. Kako bi i u novoj školskoj godini ovogodišnjim učenicima IV.a razreda Osnovne škole Miroslava Krleže, na što zanimljiviji način približili glagoljicu, za njih 15. ožujka 2024. od 8 do 10 sati u Centru mladih „Ribnjak“ organiziramo Kreativnu radionicu glagoljice.

Voditeljica radionice je Tanja Skiba, učiteljica hrvatskog jezika i književnosti.
U okviru radionice učenici će se upoznati s najvažnijim glagoljaškim spomenicima te glagoljičkim pismom. Također, moći će se kreativno izražavati oblikujući licitarska srca od fimo mase na kojima će biti natpisi na glagoljici (ime ili inicijal).

Jedan od ciljeva radionice je da baveći se glagoljičnim pismom i glagoljaškom baštinom učenici ne stječu samo znanja o svojem jeziku i kulturi, o načinima kako su hrvatski glagoljaši sudjelovali u oblikovanju europske kulture i identiteta, nego ih se poučava kako da postanu aktivni promicatelji i čuvari te baštine.

Aktivnost je dio projekta Art educa i provodi se u suradnji Centra mladih „Ribnjak“ i Osnovne škole Miroslava Krleže. .

Projekt je financiran kroz Program javnih potreba u kulturi Grada Zagreba za 2024. godinu.