Kreativni otisak online

Facebook

Milijuni ljudi diljem svijeta ovih se dana zbog pandemije COVIDA-19 suočavaju s izolacijama i karantenama. Naš dosadašnji način života drastično se promijenio. Odlazak na uobičajena mjesta, poput odlaska u kazalište, na koncerte, u muzeje, knjižnice, omiljeni centar za kulturu, obiteljski izlet, druženje s prijateljima na osunčanim terasama kafića iz sadašnje perspektive čini se nemogućom misijom. Psiholozi upozoravaju na negativan utjecaj dugotrajne socijalne izolacije i osjećaja izoliranosti i usamljenosti kod ljudi.
Nažalost, nisu samo virusne pandemije i mjere koje nadležne institucije poduzimaju u njihovom suzbijanju najveći uzroci socijalne izolacije. To su i naše predrasude, stereotipi i strahovi koji nas inače prate u odnosima s ljudima koje ne razumijemo.
Osobe s autizmom marginalizirana su skupina građana uz koju se vežu različite predrasude i stereotipi i radi toga su i socijalno najzanemareniji. Zbog poteškoća u izražavanju svojih osjećaja, želja, potreba, sposobnosti i problema s kojima se svakodnevno bore, a što se odražava na njihovo ponašanje, okolina ih teško prihvaća.
U neposrednoj blizini Centra mladih „Ribnjak“, u Dvorničićevoj ulici nalazi se podružnica Centra za autizam koja provodi Program odraslih osoba s autizmom.
Uključivanje u sadržaje s otvorenim uvjetima jedan je od prioritetnih ciljeva rehabilitacijskih programa koje provodi Centar za autizam. Korisnici u Dvorničićevoj 6 žive u objektu koji je pretijesan za njihove potrebe i ne pruža dovoljnu mogućnost organiziranja kvalitetnog okupacijskog programa.
Kako bi korisnicima omogućili kvalitetnije slobodno vrijeme i pridonijeli razvitku i afirmaciji njihovih kreativnih mogućnosti te smanjili socijalnu isključenost, Centar mladih „Ribnjak“ i Centar za autizam zajednički su osmislili cjelogodišnji program kreativnih radionica kao i susrete s likovnim, glazbenim i plesnim umjetnicima, prisustvovanje primjerenim koncertima klasične glazbe, kazališnim predstavama, plesnim izvedbama uz zajednički kreativni rad i druženje s učenicima Osnovne škole Miroslava Krleže i Osnovne škole Matka Laginje.
Gradski ured za kulturu uvrstio je projekt Kreativni otisak u Program javnih potreba u kulturi Grada Zagreba za 2019. i 2020. godinu.

PRVA RADIONICA NA DALJINU – USKRSNI ZEC

Iako smo početkom godine zajedno s našim partnerom Centrom za autizam planirali dolaske odraslih osoba s autizmom u kreativne radionice Centra mladih „Ribnjak“, pojava pandemije korona-virusa, potres i mjere nadležnih institucija nakratko su omeli naše planove.
Uz punu podršku i potporu g. Nebojše Borojevića, ravnatelja Centra mladih „Ribnjak“ i gđe. mr. sc. Renate Vragović, voditeljice Programa za odrasle osobe s autizmom pri Centru za autizam te zaposlenika Centra za autizam, pristupilo se organiziranju kreativnih radionica na daljinu u skladu s tehničkim mogućnostima Centra za autizam.
Zahvaljujući uputama PowerPoint prezentacije, koju je vizualno oblikovala likovna umjetnica Petra Kriletić, naša stručna suradnica, od 6. do 10. travnja 2020. na nekoliko lokacija Programa odraslih korisnici i stručni djelatnici Centra za autizam zajednički su izrađivali uskrsne zečiće.
Likovna radionica je prva u nizu radionica na daljinu koje za osobe s autizmom pripremaju Centar mladih „Ribnjak“ i Centar za autizam.

Osvrt korisnika i partnera na provedenu uskrsnu likovnu radionicu provjerite klikom na poveznicu.

Pogledaj prezentaciju