Kreativni otisak – plesna radionica

Facebook
KREATIVNI OTISAK „NA DALJINU“

Plesni koraci putem „zoom“ aplikacije
Zajedničkim snagama Centar za autizam i Centar mladih „Ribnjak“ obilježili su 30. travnja 2020. Svjetski dan plesa organizirajuću plesnu inkluzivnu radionicu DanceAbility putem „zoom“ aplikacije.
Uspjeh radionice omogućila je spremnost na učenje, uz želju da se korisnicima pruži što više inspirativnih kreativnih doživljaja, gđe Renate Vragović, voditeljice programa za odrasle i kolega iz Centra za autizam – Dinke, Marine, Viktorije i Jadranka.
Naravno, sve to ne bi bilo moguće bez izuzetnog angažmana i inovativnosti plesne pedagoginje Helvecije Tomić. To je bilo vidljivo u pripremi i edukaciji profesora prije radionice, ali i u vođenju radionice i u komunikaciji s korisnicima.
Svima su najveća nagrada za uloženi trud bili osmijesi i dobro raspoloženje plesača – osoba s autizmom.

OSVRT PARTNERA NA PROVEDENU RADIONICU

Centar mladih Ribnjak i entuzijazam gospođe Snježane vodi nas velikim koracima kroz projekt Kreativni otisak. Voditeljica Snježana Petrov je za mjesec travanj angažirala nama već od ranije poznatu cijenjenu gđicu Helveciju Tomić koja se bavi plesom i DanceAbility metodom. Ovaj pristup omogućava inkluziju osoba s invaliditetom u plesne sadržaje.
Smisao radionice bio je potaknuti naše korisnike da se kreću uz glazbu na slobodan, a opet ciljan način te da se okušaju, koliko su motivirani, u određenom kretanju dijelom ili cijelim tijelom. Kako smo zbog koronavirusa u svojevrsnoj izolaciji, radionicu smo osmislili „na daljinu“.
Pri tome su važnu ulogu imali naši djelatnici koji su u neposrednom radu s korisnicima. Oni su bili medijatori i stup radionice. Cijenjena Helvecia nas je uz puno dobre volje podučila korištenju „zoom“ aplikacije i održala nekoliko sastanaka s nama.
Radionica je održana 30. travnja, a pripremni sastanci 21. i 29. travnja 2020. U radionicu su bili uključeni korisnici iz Dvorničićeve ulice predvođeni Dinkom, korisnici iz životne zajednice „Jelkovec 1“ s Marinom, korisnici iz „Jelkovca 2“ s Viktorijom te muška momčad „Jelkovca 3“ koju je vodio Jadranko.
Treba istaknuti da su zaposlenici koristili svoje privatne mobitele za povezivanje i rijetke laptope s kamerom. Hvala im na osobnom prilogu ovoj vrijednoj radionici. Divno je bilo na prvom sastanku kada smo se svi uspjeli uključiti i nakon dugog vremena vidjeti jedni druge. Sastanak je uglavnom prošao u međusobnim pozdravima s korisnicima. Bilo je dirljivo vidjeti koliko su korisnici željni susreta s drugim korisnicima i zaposlenicima.
Helvecia Tomić je vodila radionicu, a sudjelovale su i njene dvije kolegice, gospođa Snježana i voditeljica Programa za odrasle, kao podrška. Pokušali smo uključiti i par dnevnih korisnika, ali bilo je tehničkih i motivacijskih prepreka. Uglavnom, u radionici je, više ili manje predano, sudjelovalo preko dvadeset osoba s autizmom. Ovom radionicom obilježili smo Svjetski dan plesa.
Ponosno objavljujemo da smo svladali sve zadatke plesnog pokreta, ali i osnove „zoom meetinga“ zahvaljujući gđici Helveciji kojoj od srca zahvaljujemo za veliki trud i izvrsnu poduku. Nadamo se daljnjoj suradnji i učenju uživo! Gospođa Snježana nam sprema novo iskustvo i iznenađenje povodom Dana Grada Zagreba. Draga Snježana, jako nam je drago što surađujemo s Vama i s Centrom mladih „Ribnjak“!

Renata Vragović, voditeljica Programa za odrasle osobe s autizmom u Centru za autizam