KulTura prirodu fura s Basnoslovkama

Facebook

Veselje, smijeh i oduševljenje sve su to emocije koje djecu obuzimaju prilikom gledanja interaktivne lutkarsko-recitatorske predstave Basnoslovke.

Lijepe emocije i ljubav spram prirode želimo podijeliti i s našim dragim susjedima/ama,  učenicima/cama III.a i III.b razreda Osnovne škole Matka Laginje.  Za njih u prostoru škole, u petak, 25. studenoga 2022. od 8,45 do  9,45 sati organiziramo igranje predstave Basnoslovke i druženje s umjetnicom Hanom Lukas Midžić.

“Basnoslovke” autorice Hane Lukas Midžić uprizorenja su poezije za djecu koje u sebi objedinjuju literarno, likovno/scensko i glazbeno stvaralaštvo, a nastala su iz izbora stihova iz autorskih slikovnica “Vrijeme je za basnoslovke” i “Opet! Basnoslovke”.

Uz dječju pomoć, posebno skladanu glazbu i zanimljive rekvizite životinjski i biljni likovi iz pjesmica oživljavaju, a poezija postaje čista igra. Djeca pri tome usput podsvjesno grade odnos prema sebi, prirodi, likovima iz pjesmica i umjetnosti.

Stihovi i izvedba: Hana Lukas Midžić / Glazba: Vasko Lukas

Aktivnost je dio projekta KulTura prirodu fura kojeg zajednički provode Centar mladih „Ribnjak“ i Artistress, obrt za umjetničko stvaralaštvo.

Projekt je financiran kroz Program javnih potreba u kulturi Grada Zagreba za 2022. godinu.

 

O umjetnici

Hana Lukas Midžić diplomirala je kiparstvo u klasi profesora Šime Vulasa na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Za vrijeme studija provela je semestar na Indiana University of Pennsylvania u SAD, Sculpture department.

Vodi likovne radionice za djecu i odrasle, surađuje s nekoliko centara za kulturu i umjetničkih organizacija (Dječje kazalište Dubrava, Centar KNAP, CeKaTe, Teatar Poco Loco, Kik Melone, Plesni centar Tala…), a svoje radove izlaže na skupnim i samostalnim izložbama.

Ilustrirala je nekoliko knjiga za djecu i mlade: “Subotnji kvartet” (E.L. Konigsburg), “Čarozapisi” (Zlatar-Govedić-Sibila), “Mrežir – zemlja mačaka i zmajeva” (N. Govedić), “Zmajir i boja koje nema” (N. Govedić), “Ribe na drveću” (L. Roje Milićević).

Napisala je i autorske slikovnice “Vrijeme je za basnoslovke”, “Opet! Basnoslovke” i “Idemo na Marjan!”. Prema svojim Basnoslovkama od 2012. godine kontinuirano samostalno izvodi autorske interaktivne lutkarsko-recitatorske predstave za djecu. Osim Basnoslovki, na isti način je interaktivno uprizorila i 3 priče iz zbirke bajki “Čarozapisi” (“Čarolegenda o stablu”, “Fanina prijateljica” i “Čarobni kist”) i “Djevojčicu bez šibica” (obradu slavne H.C. Andersenove priče). Među djecom je rado primljena i interaktivna predstava “Preletjeti Zagreb” koja nema pisani predložak, već autorica djecu, male Zagrepčane, potiče da svojim rodnim gradom sami provedu glavnog lika (galeb Gale iz Splita) i upoznaju ga s njegovim ljepotama.