Majčin dan

Facebook

Majčin dan – blagdan u čast majki i majčinstva, obilježava se svake godine drugu nedjelju u svibnju. Osnivačica ovovremenog Majčinog dana je Anna Marie Jarvis. Ona je u Graftonu 12. svibnja 1907., u nedjelju nakon druge godišnjice smrti majke, osnovala „Memorial Mothers Day Meeting“ gdje su majke mogle razmjenjivati ideje o aktualnim pitanjima.

S petsto bijelih karanfila izrazila je svoju ljubav prema preminuloj majci i u mjesnoj ih je crkvi dijelila drugim majkama. Posvetila se inicijativi za osnivanje službenog državnog praznika u čast majki, pišući pisma političarima, gospodarstvenicima, svećenicima i ženskim udrugama. Već 1909. godine majke su u 45 država SAD-a slavile Majčin dan, a američki predsjednik Woodrow Wilson proglasio je 1914. godine Majčin dan nacionalnim praznikom. Datum i običaj uskoro se prihvaćaju u Švedskoj, Engleskoj, Švicarskoj i Norveškoj te diljem Europe, a slavi se i u Hrvatskoj.

Majka je najveći dar i najveće blago. U govoru o majci sve su riječi nedostatne. Ona je naša škola, ona nas je naučila tko je čovjek, ljubav i dobrota. Ona je primjer i radost jer ona je izvor života. Što majka znači, osjećamo tek kada je više nemamo. Zato poštujmo i volimo svoje majke, zahvaljujmo im iako se nikada ne može dovoljno zahvaliti.

Neka Majčin dan bude poseban za cijelu obitelj. Pokušajte majci darovati bezbrižnost i opuštenu atmosferu bez obzira na brige vas koje vas tište.

Toga se dana majke i bake uglavnom darivaju raznim cvijećem (bijeli i crveni karanfili su uglavnom zaboravljeni) te čestitkama i malim darovima za koje vam predlažemo vlastitu izradu ukrasnih držača salveta.

More to explorer