F. Poulenc; J. Cocteau: Ljudski glas

Centar mladih Ribnjak vam omogućava jedinstvenu priliku – uživanje u prekrasnom glasu Marije Lešaje u izvedbi monoopere “Ljudski glas”. Izvedba će se održati 27.5.2018. godine u 20 sati u Velikoj dvorani u Centru mladih Ribnjak.

Ulaz je besplatan.

O monooperi:


Monoopera Ljudski glas (“La voix humaine”) Francisa Poulenca (1899- 1963) nastaje 1958.g. na tekst Jeana Cocteaua (1889- 1963).
Ova tragédie lyrique prestavlja posljednji razgovor mlade žene i njezina sada već bivšeg ljubavnika. Monoopera koja je originalno pisana za veliki orkestar (večeras u komornoj izvedbi uz klavir) donosi mračnu atmosferu posljednjeg telefonskog razgovora dvoje ljubavnika. Često prekidanje telefonske veze unosi dodatni nemir u njihov razgovor. Ona prolazi kroz čitavu lepezu emocija, prisjećajući se sretnih zajedničkih dana priznaje mu kako je pokušala počiniti samoubojstvo.
Poulenc sklada na način da izmijenjuje recitativne dijelove sa velikim melodijskim lukovima koji prate i diktiraju dramski naboj djela. Jedini protagonisti na sceni su Ona i telefon, kako čujemo samo njezin glas postajemo potpuno uronjeni u njezinu buru emocija i u njezin svijet koji se svakim taktom glazbe sve više urušava.
Premijera ovog djela bila je 1959.g. u Opéra-Comiqueu u Parizu, u izvedbi Denise Duval, pod ravnanjem Georgesa Prêtrea.