Obilazak kulturne i prirodne baštine Gračana

Facebook

Kako bi upoznali kulturnu baštinu  zagrebačkog gradskog naselja Gračani, za slijepe i slabovidne osobe, korisnike/ce projekta Jednaki u kulturi i volontere/ke u pratnji, kao i za sve zainteresirane građane, organiziramo još jedan besplatan obilazak prošlosti grada Zagreba.

Edukativna šetnja započinje u subotu, 10. lipnja 2023. u 9 sati od druge tramvajske stanice, linije broj 15. Povjesničar dr.sc. Domagoj Novosel,  ujedno i  Gračanac, zaljubljenik u povijest i materijalnu i nematerijalnu kulturnu baštinu Gračana, bit će naš vodič  i domaćin u obilasku kulturno-povijesnih spomenika Gračana. Očekivano trajanje šetnje je do 12 sati.

Aktivnost je dio projekta Jednaki u kulturi kojeg zajednički provode Centar mladih „Ribnjak“ i CentarUp2date.

Projekt je financiran kroz Program javnih potreba u kulturi Grada Zagreba za 2023.godinu.

 

PROGRAM OBILASKA

Šetnja ulicom Gračanski Mihaljevac do Crkve sv. Mihaela ili Mihalja kako je nazivaju starosjedioci u Gračanima. Crkva je sagrađena u XVII. stoljeću te ima veliku kulturološku vrijednost. U njoj se nalaze vrijedne freske i orgulje iz XIX. stoljeća te slike iz ranijih razdoblja. Unutar cinktora crkve nalazi se staro groblje sa spomen pločama podignutima značajnim osobama iz povijesti Gračana. Razgled unutarnjeg i vanjskog dijela crkve koja je obnovljena uslijed velikog zagrebačkog potresa 2020. godine, a koji ju je znatno oštetio.

Nakon toga šetnja ulicom Isce, jednom od najstarijih ulica Zagreba, a koja se spominje još 1201. godine u spisima kralja Emerika.

Razgled zgrade HSPD Podgorac sagrađene 1928. godine te spomenika Podgorcu podignutog 1957. godine. Nakon toga razgled vanjskog dijela Pučke škole Gračani sagrađene 1904. godine, a obnovljene 2004. godine.

Razgled Zavičajnog muzeja Gračani s vrijednim eksponatima uz stručno vodstvo. Po završetku razgleda daljnja šetnja ulicom Isce do kapelice sv. Rafaela sagrađene još u srednjem vijeku te razgled iste.

Poslije toga polazak prema „Gračanskom melinu“ u ulici Gračanski Ribnjak, posjet mlinu obitelji Banić, sagrađenom u XVIII. stoljeću. Mlin je spomenik kulture, u potpunosti autohtonog izgleda, te jedan od rijetkih mlinova u Hrvatskoj koji aktivno melje na vodenu snagu i mlinski kamen. Uz mlin je potok Topličica na kojem se sve do prije 50 godina aktivno pralo rublje. Danas je potok i njegova okolica dom bogate faune, prije svega potočne pastrve, vodozemaca, sive čaplje, fazana i srna. Gračanski melin poseban je i po tome što je već više od tri stoljeća u vlasništvu obitelji Banić. Nakon obilaska prirodnih ljepota okolice melina te samog melina, šetnja ulicom Gračani te obilazak stare kapelice obitelji Puntijar i centra Gračana. Završetak šetnje i odlazak na treću tramvajsku stanicu linije br. 15.