Obilježavanje Svjetskog dana glazbe u parku Ribnjaku

U mnogim zemljama svijeta, 21. lipnja obilježava se kao Svjetski dan glazbe.

Taj se dan tradicionalno slavi u cijelom svijetu besplatnim nastupima amaterskih i profesionalnih glazbenika na otvorenim pozornicama  i gradskim javnim površinama,  podsjećajući na važnost glazbe u svakodnevnome životu.

 

Ideja o Svjetskom danu glazbe potekla je 1976. godine u Francuskoj. Američki glazbenik Joel Cohen, tada zaposlenik jedne francuske radijske postaje, predložio je cjelonoćnu glazbenu proslavu prvog dana ljetnoga solsticija. Njegovu je ideju pet godina poslije prihvatio tadašnji francuski ministar kulture Jack Lang, a prva je proslava pod nazivom Fête de la Musique (Festival glazbe) održana 21. lipnja 1982. u Parizu.

 

Od 2005. godine manifestacija je – uz slogan ‘faites de la musique’ (stvarajmo glazbu) – međunarodnog karaktera, pa se diljem svijeta u više od stotinu zemalja (uključujući i Hrvatsku) organiziraju okupljanja brojnih glazbenika i jednaka se pažnja posvećuje različitim vrstama glazbe.

Kako bismo zajedno s odraslim osobama s autizmom, korisnicima Centra za autizam, proslavili prvi dan ljeta i pridružili se obilježavanju Svjetskog dana glazbe, za njih 21. lipnja 2023.  od 10 do 11 sati, u parku Ribnjak organiziramo događanje U ritmu šlagera i evergreena.

Gosti programa su umjetnici Ivana Starčević i Matija Antolić, koji će u duetu izvesti repertoar popularnih i omiljenih šlagera i evergreena, od koji su neki: Slatka mala Marijana, Blijedi mjesec, Noćas ću, Ja ljubim, Golubovi, Tiho plove moje čežnje, Prolazi sve.

Pozivamo i ostale naše drage sugrađane/ ke da nam se pridruže te uživaju u  pozitivnoj energiji i čaroliji glazbe i samog parka Ribnjaka!

Aktivnost je dio projekta Jednaki u kulturi  kojeg u partnerstvu provode Centar mladih „Ribnjak“ i Centar za autizam.

 Projekt je financiran kroz Program javnih potreba u kulturi Grada Zagreba za 2023. godinu.

 

O UMJETNICIMA

Ivana Starčević je pjevačica i glumica koja dugi niz godina djeluje na glazbenoj sceni. U kazalištu je igrala u mjuziklima i predstavama za djecu i odrasle; Kosa, Aida, Ljepotica i zvijer, samo su neke od njih. Najzapaženiju ulogu ostvarila je u nagrađivanoj predstavi Kauboji po kojoj je snimljen i film i koja je odigrana više od 500 puta.

Upravo u predstavi Kauboji igrala je s talentiranim pjevačem i multiinstrumentalistom, Matijom Antolićem, koji je nagrađen Porinom za svoje albume duhovne glazbe, osim što je i u kazalištu kao autor glazbe izrazito aktivan.

Njih dvoje otada često surađuju na kazališnim projektima, a unatrag godinu dana koncertno nastupaju kao duo.

Facebook