Pique-nique u parku Ribnjak

Facebook
𝐅𝐫𝐚𝐧𝐜𝐮𝐬𝐤𝐚 𝐚𝐥𝐢𝐣𝐚𝐧𝐬𝐚 𝐙𝐚𝐠𝐫𝐞𝐛 u suradnji s partnerima, u prvom redu s 𝐅𝐫𝐚𝐧𝐜𝐮𝐬𝐤𝐨-𝐡𝐫𝐯𝐚𝐭𝐬𝐤𝐨𝐦 𝐠𝐨𝐬𝐩𝐨𝐝𝐚𝐫𝐬𝐤𝐨𝐦 𝐢 𝐢𝐧𝐝𝐮𝐬𝐭𝐫𝐢𝐣𝐬𝐤𝐨𝐦 𝐤𝐨𝐦𝐨𝐫𝐨𝐦 te s 𝗖𝗲𝗻𝘁𝗿𝗼𝗺 𝗺𝗹𝗮𝗱𝗶𝗵 𝗥𝗶𝗯𝗻𝗷𝗮𝗸, planira obilježiti 𝘀𝘃𝗷𝗲𝘁𝘀𝗸𝗶 𝗱𝗮𝗻 𝗴𝗹𝗮𝘇𝗯𝗲, 𝗸𝗿𝗮𝗷 𝘀̌𝗸𝗼𝗹𝘀𝗸𝗲 𝗴𝗼𝗱𝗶𝗻𝗲 𝗶 𝗽𝗼𝗰̌𝗲𝘁𝗮𝗸 𝗹𝗷𝗲𝘁𝗮 događajem koji će se održati u utorak 𝟮𝟬. 𝗹𝗶𝗽𝗻𝗷𝗮 𝘂 𝗽𝗮𝗿𝗸𝘂 𝗥𝗶𝗯𝗻𝗷𝗮𝗸 𝘀 𝗽𝗼𝗰̌𝗲𝘁𝗸𝗼𝗺 𝗼𝗱 𝟭𝟴 sati.
Svjetski dan glazbe prvi puta je održan upravo u Francuskoj, 1982. godine, dakle prije nešto više od 40 godina. Tradicionalno se slavi u cijelom svijetu nastupima amaterskih i profesionalnih glazbenika na otvorenim pozornicama te gradskim ulicama i trgovima. Na koncertima se susreće amaterska glazbena scena s profesionalnom, uz različite glazbene stilove: rock, jazz, klasična glazba, etno, hip-hop, DJ-evi, itd…
Ideja je obilježiti taj trenutak u godini različitim događajima koji povezuju hrvatsku i francusku kulturu i tradiciju
 

Glazba:

  • Glazbeni nastupi u parku („pod krošnjama“) i na pozornici – večer završava koncertom frankofonog benda 𝗝𝗮𝗹𝗹 𝗮𝘂𝘅 𝘆𝗲𝘂𝘅
  • Nastupit će i multiinstrumentalistica i vokalistica 𝗟𝗮𝗻𝗮 𝗦̌𝗸𝗿𝗴𝗮𝘁𝗶𝗰́ (𝗟𝗮𝗻𝗮 𝗦.) u pratnji još dvoje glazbenika
  • Nastupit će i ansambli simfonijskog orkestra djece i omladine 𝗘𝗹 𝘀𝗶𝘀𝘁𝗲𝗺𝗮 pod vodstvom 𝗥𝗶𝗰𝗮𝗿𝗱𝗮 𝗟𝘂𝗾𝘂𝗲𝗮
  • Nastupi amaterskih glazbenika, polaznika 𝗙𝗿𝗮𝗻𝗰𝘂𝘀𝗸𝗲 𝗮𝗹𝗶𝗷𝗮𝗻𝘀𝗲 𝗭𝗮𝗴𝗿𝗲𝗯
  • Nastup 𝗦𝗶𝘁𝘇𝗳𝗹𝗲𝗶𝘀𝗰𝗵𝗮, školskog benda 𝗢𝗦̌ 𝗜𝘃𝗮𝗻𝗮 𝗚𝗼𝗿𝗮𝗻𝗮 𝗞𝗼𝘃𝗮𝗰̌𝗶𝗰́𝗮
𝗝𝗮𝗹𝗹 𝗮𝘂𝘅 𝘆𝗲𝘂𝘅:
Radi se o grupi iz Bihaća koja svoje pjesme izvodi na francuskom jeziku. Tekstovi i glazba su autorski rad članova benda, a ono što je posebno je upravo to što su za svoj izričaj odabrali francuski jezik iako ga poznaju samo dva člana benda od kojih je jedan profesor francuskog jezika, a pjevač izvorni govornik francuskog jezika. Kroz njihovu glazbu koju čini mješavina različitih stilova, od rocka, popa, jazz manouchea, etna i punka prenose upravo vrijednosti Frankofonije: humanizam, solidarnost, međusobnu toleranciju i pluralizam. Originalnost benda Jall aux Yeux već je zapažena i u regionalnim, ali i u francuskim medijima. Bend je ostvario i zapažene suradnje s hrvatskim glazbenicima i to Sašom Antićem iz TBF-a kroz pjesmu Adieu! koja je proglašena imigrantskom himnom, te s Johnom iz benda M.O.R.T. kroz suradnju u pjesmi Je te cherche – Tražim te. Bend je izdao 2 albuma (Croatia records) u pripremi je i treći album – francuski prepjevi i novi aranžmani hrvatskih popularnih hitova (Rundek, Belan, Šerbedžija, Pađen…)
𝗟𝗮𝗻𝗮 𝗦̌𝗸𝗿𝗴𝗮𝘁𝗶𝗰́ (𝗟𝗮𝗻𝗮 𝗦.):
Lana Škrgatić je svestrana umjetnica, akademska glazbenica, pjevačica, multi-instrumentalistica, autorica glazbe i stihova, profesorica glazbene kulture. Pod umjetničkim imenom Lana S. bila je članica različitih bendova u Velikoj Britaniji i Hrvatskoj, 2021. snimila je svoj solo album. Osnivačica je ženskog glazbenog sastava C.U.R.E., povremena članica grupe Crvena jabuka te nekadašnja članica rock skupine Zabranjeno pušenje.
𝗘𝗹 𝘀𝗶𝘀𝘁𝗲𝗺𝗮:
SO DO ili Sustav Orkestara Djece i Omladine je jedini simfonijski orkestar mladih, osnovan je za provođenje glazbenog programa društvenog razvoja koji odgaja djecu i mlade kroz orkestralno muziciranje, a prema filozofiji, metodologiji i principima El Sistema. Cilj ovog projekta je poticanje humanitarnog, socijalnog, emocionalnog, duhovnog i intelektualnog razvoja mladih kroz glazbu. Dječji orkestri omogućuju djeci koja se inače ne bi susrela s klasičnom glazbom da dožive i razviju ljubav i razumijevanje za nju. Ovi orkestri također pružaju mikrosvjetove unutar kojih djeca uče o višestrukim aspektima života, doživljavaju kolektivno stvaranje i međusobnu podršku te tako razvijaju poštovanje prema drugima i osjećaj pripadnosti. Grupno muziciranje također potiče nadahnuće, maštovitost i poštovanje ljepote, a time i obogaćuje razvoj svake mlade osobe, bez obzira na njezine kasnije afinitete ili izbor zanimanja. Od jeseni 2022. ovaj simfonijski orkestar postaje rezident Centra mladih Ribnjak.
 
𝗣𝗶𝗸𝗻𝗶𝗸, 𝘀𝗽𝗼𝗿𝘁𝘀𝗸𝗲 𝗮𝗸𝘁𝗶𝘃𝗻𝗼𝘀𝘁𝗶 𝗶 𝗿𝗮𝗱𝗶𝗼𝗻𝗶𝗰𝗲: 
Događaj je zamišljen kao prilika za druženje obitelji i osoba svih generacija pa ćemo organizirati različite radionice namijenjene u prvom redu djeci i mladima – 𝗿𝗮𝗱𝗶𝗼𝗻𝗶𝗰𝗮 𝗼 𝗳𝗹𝗼𝗿𝗶 𝗶 𝗳𝗮𝘂𝗻𝗶, 𝗽𝗼𝘁𝗿𝗮𝗴𝗮 𝘇𝗮 𝗯𝗹𝗮𝗴𝗼𝗺 𝗻𝗮 𝗳𝗿𝗮𝗻𝗰𝘂𝘀𝗸𝗼𝗺, 𝗽𝗹𝗲𝘀𝗻𝗮 𝗿𝗮𝗱𝗶𝗼𝗻𝗶𝗰𝗮 𝘂 𝗽𝗮𝗿𝗸𝘂…
Ono što snažno spaja francusku i Hrvatsku jest mediteranska tradicija – zajednička nam je igra koja se na francuskom zove 𝙥𝙚́𝙩𝙖𝙣𝙦𝙪𝙚, a u hrvatskom 𝗯𝗼𝗰́𝗮𝗻𝗷𝗲 – ima bezbroj naziva i varijanti, ovom prilikom bismo organizirali mali boćarski turnir (počasni gosti veleposlanik Francuske Republike i gradonačelnik Zagreba).
 
Još jedna jaka francuska tradicija koja kod nas nije tako izrazito zastupljena, a to je 𝗽𝗶𝗸𝗻𝗶𝗸 – pozvali bismo sve koji dođu da donesu dekice, košare ili vrećice s hranom i pićem, razne igre, i da provedu poslijepodne i večer u Ribnjaku uz druženje s dragim osobama i da se uključe u naš glazbeno-sportsko-edukativni program.
U suradnji s članovima i partnerima iz Francusko -hrvatska gospodarske i industrijske komore planiramo napraviti i humanitarnu akciju – od donacija za piknik vrećice s proizvodima partnera (sirevi, namazi, igre…) kupio bi se interaktivni ekran za učionicu Francuske alijanse.