Predavanje Adventski i božićni običaji Zagrebačkoga prigorja

Facebook

Od davnina sela Zagrebačkoga prigorja pod gorom Medvednicom gaje i čuvaju drevne običaje adventskog te božićnog vremena. Stara naselja od Šestina na zapadu preko Gračana, Remeta, sve do Markuševca i Čučerja na istoku čvrsto su i danas vezana uz tradicijsku kulturu.

Kako bi se dodatno upoznali s tim običajima, za članove udruge CentarUp2date, volontere u pratnji i zainteresirano građanstvo, organiziramo  predavanje

Adventski i božićni običaji Zagrebačkoga prigorja-   koje će održati  povjesničar dr.sc. Domagoj Novosel, 16. prosinca u 17 sati, u prostoru Zaklade Čujem, vjerujem, vidim, na adresi Medulićeva 16, Zagreb.

Bogati običaji Adventa vezani uz blagdane sv. Barbare, sv. Lucije i sv. Nikole protkani su jutarnjim misama zornicama, sijanjem pšenice, čestitarenjem te darivanjem djece. Uz adventske pjesme i neizbježan zimski kolorit na njih se nadovezuje božićno vrijeme Badnjaka, Božića i Štefanja s dugim razdobljem sve do Pepelnice, s kojom prema pučkom običaju Zagrebačkoga prigorja završava božićni period. Unatoč urbanizaciji i modernizaciji južnih obronaka Medvednice, adventski i božićni običaji sve do danas zadržavaju svoju bit i značaj, odupirući se duhu konzumerizma i površnosti.

Predavanje je dio projekta Jednaki u kulturi kojeg provodi Centar mladih Ribnjak u partnerstvu sa Centrom UP2DATE.

Ciljna skupina projekta su slijepe i slabovidne osobe te je cilj projekta potaknuti ih na mobilnost, kvalitetno provođenje slobodnog vremena i proaktivno uključivanje u zajednicu. 

Suradnik u programu je Zaklada Čujem, vjerujem, vidim.

Projekt je financiran kroz Program javnih potreba u kulturi Grada Zagreba za 2022. godinu.