Predavanje U počast pokojnicima i pretcima

Facebook

Odavanje počasti pokojnicima i sjećanje na njih svojstveno je svim društvima kroz različite običaje i rituale.

Kako bi se dodatno upoznali s tim običajima, za članove udruge CentarUp2date organiziramo  predavanje – U počast pokojnicima i pretcima – koje će održati Željka Jelavić, muzejska savjetnica – voditeljica muzejske edukacije, 26. listopada 2022. u 17 sati, u prostoru Etnografskog muzeja Zagreb.

U predavanju će biti predstavljeni običaji i suvremene prakse uz Dan Svih Svetih i Dušni dan u Hrvatskoj i u Meksiku gdje obilježavanje Dana mrtvih ima karakteristiku razigranoga festivala svjetla, boje i hrane obilježenog maskiranjem. Biti  će riječi i o sve popularnijoj suvremenoj pojavi maskiranih zabava povodom Noći vještica 31. listopada u kojoj se prepliću poganski i kršćanski rituali.

Predavanje je dio projekta Jednaki u kulturi kojeg provodi Centar mladih Ribnjak u partnerstvu sa Centrom UP2DATE. U projekt su uključeni i volonteri/ke.

Ciljna skupina projekta su slijepe i slabovidne osobe te je cilj projekta potaknuti ih na mobilnost, kvalitetno provođenje slobodnog vremena i proaktivno uključivanje u zajednicu. 

Projekt je financiran kroz Program javnih potreba u kulturi Grada Zagreba za 2022.godinu.