Predstava “POGLEDAJME”

Facebook
Predstava “POGLEDAJME” u Centru mladih Ribnjak i otvaranje Tjedana jednakosti povodom 50. Svjetskog dana Roma
 
 
“POGLEDAJME” autorski je projekt Romana Nikolića u suradnji s izvođačem/icom Sinišom Senadom Musićem, Sindirelom Bobarić, Melanijom Mešić i Severinom Lajtman. Ove godine predstava će u sklopu Tjedana jednakosti posjetiti šest gradova diljem zemlje te je dio kulturno-umjetničkih aktivnosti i kampanje koje provode Arterarij, Centar za mirovne studije i Romska organizacija mladih Hrvatske.
 
Prvi Tjedan jednakosti biti će otvoren u Zagrebu povodom 50. Svjetskog dana Roma, 8. travnja 2021.  U suradnji s Centrom mladih „Ribnjak“ “POGLEDAJME” igrat će 8. i 9. travnja 2021. na kazališnim daskama Centra.
 
Uz to, održat će se audio-vizualna izložba “Jednog dana život će biti lijep” Barbare Matejčić i Ane Opalić, koja se može pogledati od 8. do 24. travnja 2021. u ADU Galeriji f8.
 
Predstava “POGLEDAJME” istražuje i progovara o identitetu, društvenim odnosima temeljenima na percepciji identiteta te utjecaju koji uska percepcija identiteta uokvirena u predrasude ostavlja na društvene subjekte. Ova produkcija čini sasvim evidentnim ono što nas spaja, a ironizira, problematizira i prikazom posljedica kritizira ono što nas, naizgled, razdvaja.
 
Predstava nije velika predstava te se sastoji od mnogo malih fragmenata nastojeći preusmjeriti pogled gledatelja upravo na te fragmentarne realnosti – naizgled nebitne i male situacije iz života dvoje pojedinaca koji su drugačiji i nisu drugačiji.
 
Ona prati autobiografije protagonista koje nas odvode prema viziji distopijske budućnosti. Pitanje koje ova predstava prvenstveno želi postaviti je ono o zajedničkoj budućnosti nas kao zajedince i posljedicama našeg djelovanja u zajednici. Hrvatsko društvo dramskih umjetnika 2017. dodijelilo je nagradu predstavi Pogledajme za Izniman doprinos kazališnoj umjetnosti.
 
Dramaturgija: Mila Pavićević
Scenografija i kostimografija: Zdravka Ivandija Kirigin
Suradnica za scenski pokret: Zrinka Lukčec-Kiko
Oblikovanje glazbe: Damir Šimunović
Video oblikovanje: Selma Selman
Produkcija: Arterarij
 
O Svjetskom danu Roma
8. travnja diljem svijeta se obilježava Svjetski dan Roma u čast prvog Svjetskog kongresa Roma, održanog prije 50 godina – od 8. do 12. travnja 1971. – u Londonu. Svjetski kongres Roma jedan je od najvažnijih događaja u povijesti Roma. Na tom kongresu usvojene su odluke o romskoj zastavi i službenoj himni.
Romska zastava je u donjem dijelu zelene boje koja simbolizira zemlju, a u gornjem dijelu je plave boje koja simbolizira nebo. Crveni kotač, koji se nalazi u sredini zastave, predstavlja putovanja i migracije Roma. Službena romska himna temelji se na romskoj pjesmi “Đelem, đelem” (idem, idem) skladatelja Žarka Jovanovića. Prvi kongres Roma u Londonu rezultirao je i proglašenjem službenog romskog jezika (romani ćhib) te službenim prihvaćanjem naziva ˝Rom˝, što na romani ćhibu znači čovjek.
 
Izjava o odgovornosti: 
Tjedni jednakosti i kampanja #ProBudiJednakost odvijaju se u okviru projekta „ARISE ROMA“, koji Centar za mirovne studije, Romska organizacija mladih Hrvatske i Arterarij provode u sklopu programa “Glavne uprave za pravosuđe i potrošače, programa o pravima, jednakosti i građanstvu 2014.-2020.” Projekt sufinanciraju Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske i Grad Zagreb. Sadržaj i stajališta izražena u okviru kampanje i Tjedana jednakosti isključiva su odgovornost Centra za mirovne studije, Romske organizacije mladih Hrvatske i Arterarija te se isti ni pod kojim uvjetima ne mogu smatrati službenim stajalištem Europske komisije, Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske ili Grada Zagreba.