Raspored događanja travanj 2024. Centar mladih Ribnjak

MJESEČNI PROGRAM ZA TRAVANJ 2024.

2.4. / UTORAK / 10-12 sati / za djecu od 9 do 14 godina
RADIONICA POP-UP ILUSTRACIJA
Stvori svoju prvu po-up ilustraciju! Radionica kreće kratkim uvodom u vrlo zanimljivu povijest pop-up ilustracija, te u osnovne elemente njihova konstruiranja. Nakon zajedničke razrade skice, izradit ćemo svoj prvi proljetni pop-up cvijet, pticu, kukce. Vi ih kreirate, pripremate, oblikujete, pa jedan, dva, tri, one iskaču! Radionicu vodi umjetnica Tena Letica, ilustratorica i paper engineer.

Cijena: besplatno, a obavezna je rezervacija na e-mail: marija.simokovic.sikavica@cmr.hr

3.4. / SRIJEDA / 10-12 sati / za djecu od 9 do 14 godina
RADIONICA PRESKAKANJA VIJAČE – IGRA I TRENING U JEDNOM!

Bilo da se radi o preskakanju vijače u paru, grupi, samostalno ili dok vam prijatelji drže krajeve složit ćemo se da je ovo nezaobilazna aktivnost svakog djetinjstva.

Uz poboljšavanje izdržljivosti i snage, ravnoteže, koordinacije ruku, noga i očiju, preskakanje vijače može pomoći djeci da razviju osjećaj za ritam i tempo. Krenimo u hop-hop priču s velikim zaljubljenikom u ovu aktivnost Hüseinom Semihom Adigüzelom i otkrijmo na koje se sve maštovite načine vijača može preskakati i kako se može plesati s vijačom na različitu glazbu.

Cijena: besplatno, a obavezna je rezervacija na e-mail: marija.simokovic.sikavica@cmr.hr

4.4. / ČETVRTAK / 10-12 sati, za djecu od 7 do 14 godina
STVARAJMO BEND ZAJEDNO!

Možemo li stvoriti bend u dva sata? Naravno da možemo i to uz renomiranog glazbenika Stanislava Kovačića. Stanislav će polaznike uvesti u svijet zvuka i glazbe usmjeravajući ih na vještinu slušanja, a potom će zajedno ozvučiti stvari oko sebe, oživiti zvukom tekst instrumentima, šuškalicama, bubnjevima i ostalim, naizgled nijemim stvarima koje nalazimo oko sebe. Slobodno donesite na radionicu vlastiti instrument ukoliko želite na njemu svirati. Prethodno znanje i iskustvo sviranja instrumenata nije potrebno!

Cijena: besplatno, a obavezna je rezervacija na e-mail: marija.simokovic.sikavica@cmr.hr

5.4. / PETAK / 10-12 sati, za djecu od 7 do 14 godina
RADIONICA ŽONGLIRANJA

Petak je rezerviran za pravi show! Upoznajmo se sa žonglerskim rekvizitima i naučimo osnove žongliranja uz klaunske igre i pravi timski rad. I bez prijašnjeg iskustva, zabavljajmo se, žonglirajmo, učimo i klaunirajmo se uz umjetnika-žonglera Ratka Bokića.

Cijena: besplatno, a obavezna je rezervacija na e-mail: marija.simokovic.sikavica@cmr.hr

5.4. / PETAK / 20.00 / EMPIRIA TEATAR
DIGITALNO SAMA

Digitalno sama Dine Vukelić drama je o fragmentiranom (post)modernom ženskom subjektu, kroz kazališnu izvedbu osmišljena kao one girl show u izolaciji. Predstava se fokusira na fenomen usamljenosti u sprezi utjecaja društvenih mreža i kapitalističkih struktura na reprezentaciju konvencionalno prihvaćenog standarda ženskog tijela, te otvara problem fikcionalizacije života podređenog visokim i nerealnim standardima u virtualnim prostorima, nasuprot oprečnoj slici svakodnevice.

Cijena: 6€
Ulaznice: https://bit.ly/3v4haoQ 

6.4. / SUBOTA / 10 -13 / izrada hotela za korisne kukce
EKOLOŠKA RENESANSA

Svake prve subote u mjesecu u Centru mladih Ribnjak očekuje vas edukativne i kreativne radionice koje se bave raznim temama. Radionica se sastoji od teorijskog i praktičnog dijela. Kroz interaktivnu diskusiju polaznici će se upoznati s ulogom koju pojedini kukci imaju u ekosustavu i vrtlarstvu te na koji su način njihove uloge korisne i važne te kako izgledaju njihova prirodna staništa. Kroz praktični dio radionice polaznici će se upoznati s uvjetima koje treba oponašati u umjetnom staništu kako bi se privukle divlje pčele – materijalima koji se koriste i tehničkim specifikacijama. Polaznici će pripremiti stanište za divlje pčele i muhe lebdjelice te postaviti „hotel“ na prethodno pripremljeno mjesto.

Ulaz: besplatan

6.4. / SUBOTA / 11.00 SNJEGULJICA
DISNEY

Scena Ribnjak u suradnji s Kinom Tuškanac pokreće poseban ciklus kultnih Disney crtanih filmova! Neodoljivi stari Disney crtići uz koje smo odrasli će od travnja do lipnja subotama ujutro zasladiti djetinjstva novim generacijama.

Cijena: 3 eura
Ulaznice: https://bit.ly/3v4haoQ 

6.4. / SUBOTA / 20.00 / koncert MUZIKA PRISUTNOSTI
TENA NOVAK

U subotu 6. travnja 2024., u 20 sati na Sceni Ribnjak Tena Novak održat će koncert autorske glazbe “Muzika prisutnosti.” Tema večeri je prisutnost i podizanje svijesti o tome koliko smo prisutni kao izvođači i kao slušatelji. Sudjeluju: Tena Novak Vincek, Dina Katnić, Neva Begović i gosti

Ulaz: besplatan, a obavezna je rezervacija mjesta na scenaribnjak.cmr@gmail.com 

7.4. / NEDJELJA /11.00 h / Lutkarska organizacija koju fakat trebamo
LILA

Predstava LiLa nastaje u koprodukciji Lutkarske organizacije koju fakat trebamo – LOFT iz Zagreba i Umjetničke organizacije CLOU iz Rijeke. Izmaštana je po istoimenoj slikovnici autorice Nine Sabo, a u njoj su zabilježene dogodovštine klaunice LiLe, koja putem otkriva da njezin nos sam od sebe može poprugiti, podugiti i naoblačiti se.

Cijena: 4€
Ulaznice
: https://bit.ly/3v4haoQ

SVAKI PONEDJELJAK i SRIJEDA (osim u vrijeme školskih praznika)
17.15 – 19.00 RITMIKA I PLES

Plesna radionica Centra mladih Ribnjak za djecu uporište pronalazi u suvremenom plesu. Poticaj istraživanju pokreta pronalazimo u glazbi i temi koju obrađujemo. Uvažavajući prirodnost ljudskog gibanja te zaigran pristup, potičemo istraživanje novih načina kretanja, razvijamo kognitivne sposobnosti, kreativnost te potičemo ljubav prema svim vrstama umjetnosti. Svijest o svom tijelu, o prostoru i ljudima oko nas istražujemo kroz igru.

Dob: za djecu predškolske i školske dobi
Voditeljica: Maja Petani, petanimaja@gmail.com

18.00 – 20.30 zbor, KLINCI S RIBNJAKA

Dječji zbor Klinci s Ribnjaka u Centru mladih „Ribnjak“ djeluju već 39. godinu. Izvode zabavnu dječju glazbu domaćih autora te poznate strane pjesme na hrvatskom jeziku.

Dob: za djecu predškolske i školske dobi
Voditeljica: Nensi Atanasov Premelč, nensi@cmr.hr

19.30 – 21.00 PRVA STANICA DO ZVIJEZDE

Eksperimentalni program kratkih književnih, filmskih, radijskih i strip formi.

Dob: za srednjoškolce
Voditelji: Olja Savičević Ivančević, kratka priča, Dora Šustić, scenarij, Ljubica Letinić, radio, Ivan Sikavica, kra-tki film i Ena Jurov, strip

SVAKI UTORAK i ČETVRTAK  (osim u vrijeme školskih praznika)
17.00 – 21.00 DRAMSKI STUDIO

sadrži četiri dramsko-pedagoške skupine koje kontinuirano rade i stvaraju kroz školsku godinu i to svaki utorak i četvrtak od 17 do 21 sat:

dramsko – scensku igraonicu «Gusjenica»
dramsku skupinu «Leptiririri…» namijenjenu djeci rane osnovnoškolske dobi
dramsko-scensku skupinu «Leptirausi» za djecu starije osnovnoškolske dobi
dramsko-scensku skupinu «Glumijalci» za mlade srednjoškolske dobi.

Voditeljica: Ksenija Rožman, ksenija.rozman@cmr.hr

SVAKE SRIJEDE
18.00 – 20.00 radionica UDRI BRIGU NA HEKLANJE

Centar mladih Ribnjak vas poziva da se pridružite srijedom na radionici kukičanja i dopustite heklanju da bude vaša terapija i putovanje kroz vrijeme, oživljavajući sjećanja na naše korijene i pružajući nam trenutke unutarnjeg mira i harmonije. Uz to, slušamo stare ploče i audio knjige! Osim što nas vraća u prošlost, heklanje je i svojevrsna terapija koncem, oaza mira u svijetu užurbanosti. Kroz ovu aktivnost, um se usredotočuje na stvaranje, isključujući brige i stres. Opuštajući ritam kukičanja djeluje kao meditacija, umirujući um i oslobađa napetost.

Cijena: 5€
Prijave: marina.curkovic@cmr.hr
Dob: za djecu i odrasle

12.4. / PETAK / 20.00 / Scena Ribnjak
LUFTANJE REZIDENATA – GLAZBENO-SCENSKI PERFORMANS

Glazbeno-scenski performans rezidenata Scene Ribnjak
Ulaz: slobodan 

12.4., 19. i 26.4. / PETAK / TEČAJ KERAMIKE NA RIBNJAKU
17.30 do 20.00 

Pridružite se Tečaju keramike koju Centar mladih Ribnjak provodi u suradnji s Perunovim kolom. Uronite u zemljani svijet i jednu od najterapeutskih aktivnosti na svijetu, a doma ponesite svoj ručni rad. Cilj radionice je napraviti predmet koji ćete moći koristiti u vlastitom kućanstvu.

Cijena: 20€ po dolasku
Ulaznice: https://bit.ly/3v4haoQ

SVAKE SUBOTE
16.00 – 18.00 ATELJE NA RIBNJAKU

Slikanje  i oslikavanje zanimljivih uporabnih predmeta raznim likovnim tehnikama.
slogan: Crtaj, slikaj, kolažiraj, UŽIVAJ! Omiljene tematske art-radionice (crtanje, slikanje, kolaž, oslikavanje uporabnih predmeta i nakita).
Cijena: 50 eura / 4 dolaska | Drop-in radionica: 15 eura
Prijave: davorka.androic@gmail.com

13.4. / SUBOTA / 12.00 / KONCERT OGŠ Ivana Zajca
MATINEJA U ŠLAPAMA

Jutarnja matineja za sve pospanke i pospance u subotu, 13.4. dovodi u Centar mladih Ribnjak OGŠ Ivana Zajca koji će održati koncert.

Ulaz: besplatan

14.4. / NEDJELJA / 11.00 / TONČEK I BARBARA, predstava za djecu
FAKIN TEATAR

Tonček voli gađati vrapce. Barbara obožava životinje. Tonček voli skakati po lokvama. Barbara se ne voli prljati. Barbara ne zna razgovarati sa žabama. Tonček ne zna plesati ples iz Fortnitea. Barbara se boji mraka. Tonček ne voli biti jedino dijete u selu. Barbara ne voli selo. A kad se Barbari izgubi maca u tim Zlomislićima u kojima joj se ništa ne sviđa, naletjet će na Tončeka i oni će jedno drugo poučavati kako se: penje po drvetu, dopisuje na mobitel, preskače potok, voli životinje. I, najvažnije, kako ne zlostavljati druge.

Cijena: 4€
Ulaznice: https://bit.ly/3v4haoQ

20.4. / SUBOTA / 11.00 / PRIČA MI SE PRIČA: DJED I REPA
TEATAR POCO LOCO

Djed i baka su tužni jer repa nije rodila. Što sad? Odluče posaditi Genijalno Mega Ogromno zrno i tako se konačno osladiti repicom. Ali jao! Iz tog neobičnog zrnarepa ne prestaje rasti sve dok ne preraste čak i planet Zemlju! Svi se čude. Čudi se djed, čudi se baka, čude se susjedi, čude se kumovi, čude se kokoši, krave, mačka, pas, pilići, purani, ma baš svi!

Cijena: 4€
Ulaznice: https://bit.ly/3v4haoQ

27.4. /  SUBOTA / 11.00 / Bambi
DISNEY

Scena Ribnjak u suradnji s Kinom Tuškanac pokreće poseban ciklus kultnih Disney crtanih filmova! Neodoljivi stari Disney crtići uz koje smo odrasli će od travnja do lipnja subotama ujutro zasladiti djetinjstva novim generacijama.

Cijena: 3 eura
Ulaznice: https://bit.ly/3v4haoQ

27.4. /  SUBOTA / 20.00 / „Morphin’“
JURA RUŽA

Predstava za odrasle.
Sadržaj predstave inspiriran je stvarnim videozapisima sa TikToka. Kroz fragmentaciju i kolažiranje govora i pokreta iz pojedinih videa i njihovim ponovnim uvezivanjem, cilj izvedbe je simulirati princip internetskog algoritma.

Cijena: 6€
Ulaznice: https://bit.ly/3v4haoQ

Pozivamo sve umjetnike/ce i kulturne radnike/ce da se prijave na besplatne individualne konzultacije za svoje projekte, sumnje, želje i pozdrave u polju ostvarivanja i produciranja vlastitih projekata na izvedbenoj sceni.

Posjetite naš ured za organiziranje ideja online ili uz kavu na Ribnjaku.

Nakon što podnesete prijavu, spojit ćemo vas s osobom za razgovor, s kojom ćete interno dogovoriti termin sastanka.