Program ljetnih školskih praznika

Od 18. lipnja do 13. srpnja 2018. godine svaki radni dan od 10 do 12 i od 17 do 19 sati Centar mladih Ribnjak organizira 
PROGRAM LJETNIH ŠKOLSKIH PRAZNIKA za djecu osnovnoškolske dobi.
Program sadrži 36 raznovrsnih edukativnih i kreativnih radionica koje kreira 9 stručnih voditelja  (za korisnike BESPLATNIH):
FILCANJE VUNE, PLES, OBLIKOVANJE NAKITA OD FIMO-MASE, MOĆ BUBNJEVA, MAKRAME,VRANE – DAROVITE PTICE, KIPARENJE, NEOBIČNA SLIKANJA, VRTLARENJE, ŠTO PERJE GOVORI O PTICAMA…
 
Program je podržan sredstvima Grada Zagreba.
Sve informacije možete dobiti na: 
091/ 48 14 733 i na ksenija.rozman@cmr.hr ili snjezanapetrov@hotmail.com
 

RASPORED LJETNIH KREATIVNO-EDUKATIVNIH RADIONICA U CENTRU MLADIH „RIBNJAK“:

Informacije i obavezne prijave i predbilježbe: 
091/48 14 733; ksenija.rozman@cmr.hr; snjezanapetrov@hotmail.com
 
PONEDJELJAK,         10 do 12 sati – KIPARENJE 
18.6.2018.                  17 do 19 sati – VRTLARENJE
 
UTORAK,                    10 do 12 sati – FILCANJE VUNE
19. 6. 2018.               17 do 19 sati – OBLIKOVANJE FIMO MASE
 
SRIJEDA,                    10 do 12 sati – MAKRAME
20. 6. 2018.               17 do 19 sati – PLES
 
ČETVRTAK,                10 do 12 sati – MOĆ BUBNJEVA
21. 6. 2018.               17 do 19 sati – MOĆ BUBNJEVA
 
UTORAK,                    10 do 12 sati – MOĆ BUBNJEVA
26. 6. 2018.               17 do 19 sati – MOĆ BUBNJEVA
 
SRIJEDA,                   10 do 12 sati – VRTLARENJE
27. 6. 2018.              17 do 19 sati – OBLIKOVANJE FIMO MASE
 
ČETVRTAK,               10 do 12 sati – KIPARENJE
28. 6. 2018.               17 do 19 sati – NEOBIČNO SLIKANJE
 
PETAK,                       10 do 12 sati – MAKRAME
29. 6. 2018.               17 do 19 sati – NEOBIČNO SLIKANJE
 
PONEDJELJAK,        10 do 12 sati – FILCANJE VUNE
2. 7. 2018.                 17 do 19 sati – NEOBIČNO 
 
UTORAK,                   10 do 12 sati – KIPARENJE
3. 7. 2018.                17 do 19 sati – NEOBIČNO SLIKANJE
 
SRIJEDA,                  10 do 12 sati – MAKRAME
4. 7. 2018.                17 do 19 sati – VRTLARENJE
 
ČETVRTAK,              10 do 12 sati – FILCANJE VUNE
5. 7. 2018.               17 do 19 sati – OBLIKOVANJE FIMO MASE
 
PETAK,                     10 do 12 sati – PLES 
6. 7. 2018.               17 do 19 sati – OBLIKOVANJE FIMO MASE
 
PONEDJELJAK,      10 do 12 sati – VRTLARENJE
9. 7. 2018.               17 do 19 sati – FILCANJE VUNE
 
UTORAK,                  10 do 12 sati – VRANE, DAROVITE PTICE
10. 7. 2018.             17 do 19 sati – PLES
 
SRIJEDA,                  10 do 12 sati – MAKRAME
11. 7. 2018.              17 do 19 sati – PLES
 
ČETVRTAK,               10 do 12 sati – KIPARENJE
12. 7. 2018.               17 do 19 sati – FILCANJE VUNE
 
PETAK,                       10 do 12 sati – ČITANJE IZ PERJA (što perje govori o pticama)
13. 7. 2018.               17 do 19 sati – OBLIKOVANJE FIMO MASE
 
Ljeto u Centru mladih Ribnjak radnim danom od 18. lipnja do 13. srpnja 2018.
Besplatne edukativne i kreativne radionice za djecu osnovnoškolske dobi
Svaki radni dan od 10 do 12 i od 17 do 19 sati
Informacije i predbilježbe: 091/48 14 733; ksenija.rozman@cmr.hr; snjezanapetrov@hotmail.com

Opis radionica

Kiparska radionica podrazumijeva oblikovanje materijala u prostoru. Sadržaji radionica su sljedeći:

Moj tepih – mladi polaznici će kreirati svoj vlastiti tepih na način da niti vune lijepe na ljepenku pomoću drvofiksa;

Zaštićene životinje Hrvatske – djeca će od gline izmodelirati životinje, osušiti ih u pećnici i obojiti akrilnim bojama;

Kuhinjski podložak – na pločici medijapana dimenzija 20×20 cm pomoću drvofiksa potrebno je zalijepiti komadiće keramičkih pločica dimenzija 2×2 cm koje će stvoriti mozaik. Nakon dovršetka podložak će se „fugirati“;

Moja farma – kao i u drugoj radionici polaznici će od gline oblikovati životinje s farme, osušiti ih u pećnici i obojiti akrilnim bojama.

Voditeljica: Benedikta Vilenica

Na vrtlarskim radionicama istraživat ćemo čudesni svijet biljaka. Zavirit ćemo ispod i iznad zemlje, uprljati ruke, sijati i saditi. Biljke su svuda oko nas. Neke nam služe za hranu, po nekima se penjemo, a neke nam ukrašavaju dom. Upoznajte svoje zelene prijatelje, saznajte kako žive i što im treba da bi bili sretni! Svaki polaznik nosi kući svoju biljku ili kreativni uradak.

Permakultura promiče promišljanje održivosti u našoj svakodnevici, ali i potiče kreativnost, štedljivost, brigu za resurse, ljubav prema prirodi. Radionice s djecom nastoje kroz igru potaknuti na promatranje prirode, razvoj kreativnosti i promišljanje o zdravoj prehrani.

Voditeljica : Sunčana Pešak

Radionica omogućuje djeci kreativni rad s prirodnom češljanom ovčjom vunom od koje se mogu izraditi različiti funkcionalni predmeti. U ovoljetnim radionicama planirana je izrada mini torbice za sitan novac, izrada gusjenice (lutka marioneta), izrada straničnika  ili„bookmarka“, izrada mirisnog tulipana i pernice. Izuzetno motivirajući, prvenstveno fizički rad s materijom predstavlja izvrsno odgojno sredstvo za urbano dijete željno stvaranja u radu u kojem nakon samo dva sata vidi „svojih ruku djelo“.

Užurbani tempo suvremenog života ostavlja malo vremena da se posvetimo sebi i jedni drugima te pronađemo unutarnju ravnotežu. Glazba može vrlo snažno utjecati na naše osjećaje, raspoloženje i ponašanje. Naša radionica se ne bez razloga zove „Moć bubnjeva“. Sam Bushara, voditelj radionice navodi da je ritam „materinji jezik“  svih ljudi neovisno o zemljopisnoj udaljenosti. Ritam služi kao sredstvo povezivanja među ljudima različitih kultura, rasa, dobi.  Da je to uistinu tako, osvjedočit će se  djeca polaznici radionice „Moć bubnjeva“. 

Voditelj: Sam Bushara

Radionica 1 

Vrane – darovite ptice 

Porodica vrana (Corvidae) je uz papige najpametnija skupina ptica – vrane pokazuju iznimnu kreativnost pri snalaženju u svom okruženju. Znanstvenici već godinama istražuju njihovu inteligenciju inovativnim pokusima i zagonetkama, u kojima će se moći okušati i polaznici naše radionice! Jeste li pametniji od vrana? Dođite i provjerite!

Radionica 2

Čitanje iz perja – što perje govori o pticama

Svima je poznato da perje imaju samo ptice i da ga većina njih koristi za let. No perje može biti mnogo više od sredstva za kretanje! Polaznici radionice će otkriti što sve možemo naučiti o pticama samo promatrajući njihovo perje, a imat će i priliku osmisliti vlastitu, novu vrstu ptice! 

Voditelji: Iva Šoštarić i Boleslaw Slocinski

U radionici ćemo napraviti „životinje na hladnjaku“ – magnete u obliku različitih životinja – ovce, pileta, sove, mačke, žabe…Izradit ćemo i „veseli nakit“ – narukvice od fimo mase tehnikom „millefiori“ (modeliranje rolice s uzorkom od koje se izrađuju perlice, a potom i narukvice). U srpnju izrađujemo ljetne medaljone za ogrlice s motivima brodova, riba, sunca…Stvorit ćemo i ukrase za cvjetne teglice s motivima  bubamara, leptira, gusjenica, puževa, kućica te rastegnute knjiške životinje – straničnike (bookmarkere) od fimo mase s raznim motivima .

Voditeljica radionice: Tanja Skiba

Makrame-tehnika primjenjuje se širom svijeta u izradi uporabnih predmeta i jedna je od najstarijih vještina ljudskog roda. Djeca će o makrameu naučiti kroz dva osnovna načina izrade čvorova. Cilj radionice je kreativnom izradom šarenih narukvica prijateljstva te kombinacijom špaga i perlica naučiti vještinu i spoznati vrijednosti ručnog rada.

Voditeljica: Nikolina Holjak

Plesna radionica predstavlja najljepši dar za duh, tijelo i kulturu pokreta. Program započinje zagrijavanjem kroz plesne i druge igre.

Drugi dio plesnog programa sadrži latino plesove (cha-cha-cha i/ili jive). Nakon stanke za odmor slijede standarni plesovi (engleski i/ili bečki valcer).

Na kraju je važno istegnuti zagrijane mišiće i opustiti se uz laganu glazbu. Naučimo uživati u plesu!

Napomena: preporuka polaznicima je da ponesu laganu i udobnu odjeću i obuću (pamučne tajice, majice, balerinke, tenisice) te bočicu s vodom.

Voditeljica: Paula Drenški

DOME SLATKI DOME

U ovoj radionici izrađujemo kućice za ptice od recikliranih materijala kao što su kartonska ambalaža za mlijeko (tetrapak) i plastične boce te ukrašavamo materijalima pronađenim u prirodi (grančice, lišće). Tehnikom izrezivanja i bojanja te prenamjenom otpadnog materijala u nešto lijepo i korisno, djeca proširuju svoje kreativne vidike, povezuju se s prirodom i uče ekologiji.

SLIKANJE KONCEM

Japanska tehnika slikanja koncem koji se umače u boju te provlači između dva lista papira. Na papiru ostaje neobičan crtež u formi cvjetova. Ovakvim načinom slikanja radimo odmak od klasičnih slikarskih tehnika kao i zadanih formi, razvijamo maštu djeteta, ali i motoričke te kombinatoričke sposobnosti.

SLIKANJE LIŠĆEM

Još jedna netradicionalna tehnika slikanja kojom povezujemo umjetnost i prirodu. Djeca će u u parku Ribnjaku skupiti listove drveća različitih oblika i tehnikom bojanja lišća raditi njihove otiske na papir. U ovoj će radionici djeca naučiti i kako preslikati formu lista na papir tehnikom trljanja suhog pastela po papiru.

TORBA PUNA VOĆA

I ova radionica je posvećena prirodi. Djeca će utiskivati obojane polovice jabuka, limuna, krušaka na platnene torbe. Od polovica krumpira izrezivat će kriške lubenice ili bundeve… I ovdje spajamo znanje o prirodi i kreativnost i stvaramo koristan i lijep predmet izrađen dječjom rukom koje će dijete s ponosom nositi na plažu ili u grad.