Program ljetnih školskih praznika

Facebook

Radionice:

Ples na svili

Ples na svili je zabava u zraku. Spoj je plesa i gimnastike, a odvija se na dvije okomito postavljene trake materijala. Razvija cijelo tijelo i neizmjerno je vesela i zarazna!

Prvi put je predstavljen javnosti davnih 80-tih godina prošlog stoljeća kroz predstave Cirque du soleila. Djeca brzo usvajaju ovu tehniku plesa i rado nastupaju. Mlada je disciplina koja se još uvijek razvija.

O voditeljici: Voditeljica Nikolina Komljenović jedna je od prvih izvođačica plesa na svili u regiji. Plesom na svili bavi se već 20 godina, a podučava od 2008. godine. Gostovala je sa svojim projektima i vodila radionice diljem cijelog svijeta, od Kine, Palestine, Jordana, Alžira i Nigerije do Njemačke, Belgije, Francuske, Poljske, Grčke te cijele regije. Profesionalna je plesačica suvremenog plesa s afinitetima i znanjem u širokom području izvedbenih umjetnosti od raznih plesnih tehnika kao i cirkuskih vještina akrobacija u paru, vertikalnog plesa, manipuliranja objektima te jedina u cijeloj regiji koja izvodi ples u zorb lopti, voltige, te jedina u svijetu koja izvodi zračni ples na prozirnim nitima.

Maštaonica 

Polaznici ove radionice kreativno će se izražavati kreirajući i pripovijedajući priče i bajke zajedno kao grupa na različite načine.  Pomoću dramskih igara i smjernica sami će kreirati priče, razvijati sposobnost pričanja priča uz motivaciju za čitanje i proučavanje istih. Voditeljica: glumica, dramska i lutkarska pedagoginja i lutkarica Mirna Ostrošić

Makrame narukvica

Tehnikom makramea, vještim prstićima uz šarenilo konaca i uz puno  dobre volje izrađivat će se narukvice prijateljstva. Razvijamo motoriku, kreativnost i logično razmišljanje. Odličan dar za svakoga. Do 15 polaznika. Voditeljica: Lyudmyla

Origami radionica za djecu i roditelje – Papirnati osmijesi

Origami tehnika razvija maštu, kreativnost i koncentraciju. U prvom dijelu radionice otkrivamo čaroliju papira, japansku kulturu i tradiciju – savijat ćemo životinje koje će u drugom dijelu radionice postati jedinstveni pokloni. Voditeljica: Sanja Milovac.

Glazbena radionica

Radionica je koncipirana tako da se kroz zajedničko muziciranje svaki polaznik potiče na slušanje ne samo sebe, već i na ostale svirače i instrumente kako bi se stvorila željena sinergija grupnog sviranja.

Poseban će naglasak biti stavljen na osvještavanje osjećaja za ritam kao i stvaranja vokalnih višeglasja s ciljem stvaranja zvukova godišnjih doba. Voditelji:  Jasmina Bojić i Luka Šijan

Šteta bacit

Polaznici ove eko lutkarske radionice razvijat će maštu kreirajući različita čarobna bića iz mašte od stvari koje smatramo otpadom. Sve to će raditi uz glazbu (violončelo u živo). Naučit će tako i osnove animacije novonastalih stolnih lutaka, razvijati osjećaj za ritam, lutkarstvo, glumu, glazbu i kreativnost.

Voditelji: glumica, dramska i lutkarska pedagoginja i lutkarica Mirna Ostrošić i glumac (ujedno i glazbenik na violončelu)

Izradimo čestitku

Čestitka izrađena vlastitom kreativnošću obradovat će svakoga. Sve što treba znati je korištenje škara. Do 15 polaznika. Voditeljica: Lyudmyla

Kazalište sjena u kući

Polaznici ove radionice upoznat će se s kazalištem sjena. Naučit će njegovu osnovu, zakonitosti te i sami izraditi svoje malo kazalište sjena koje će moći ponijeti sa sobom i grati se i kod kuće. Naučit će izraditi i lutke za kazalište sjena. Animirat će sjene i kreativno se izražavati te uživati u čaroliji kazališta sjena. Voditeljica je glumica, dramska i lutkarska pedagoginja i lutkarica Mirna Ostrošić

 

Ukrajinsko slikanje

Novi način slikanja. Tehnika „petrykivka“. Radost upoznavanja novog načina stvaranja. Do 15 polaznika.Voditeljica: Lyudmyla

Šahtofonska radionica za malu basnu U ŠIR

Damir Bartol Indoš i Tanja Vrvilo

Djeco, odrasli, šahtofonski orkestar je u vašem gradu i poziva šahtofoniste i šahtofonistice na radionicu s osam malih šahtofona!

Svi ste dobrodošli!

Tko god želi biti šahtofonist ili šahtofonistica neka se javi!

Mi smo šahtofonski orkestar koji treba svakoga, svako dijete za zajedničko crtanje šahtofonskih trokuta za svoj crveni, plavi, žuti ili zeleni šaht-instrument!

Tko propusti ovu priliku za sviranje male basne Janka Polića Kamova s oprugama skrivenim ispod šaht poklopca – propušta je zauvijek!

Sve bih mogao… Jedamput sam bio pao s konja na magarca; onda sam se stao naduvati ko žaba, da postanem kao bik… Sada bih pak mogao napraviti od muhe – vola.

Mala šahtofonska basna U ŠIR Janka Polića Kamova, fragment istoimenog odjeljka romana Isušena kaljuža, proširenje je našeg rada s dječjim šahtofonskim orkestrom na Kamovljevoj Natuknici br. 5 – KONJI, koju smo pripremali za izvedbeni program otvorenja Rijeka 2020 – EPK s učenicama Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova iz Rijeke: Razbjesnih se zbog buke što su je pravili ljudi pod mojim prozorom i ponovno se uspavah tek kad sam doznao da to bijahu konji.

Izvorne Kamovljeve Natuknice objavljene su 1913. pod naslovom Accenni u futurističkom časopisu Lacerba, prema izboru Vladimira Čerine. S malom šahtofonskom basnom zakoračujemo u šir Natuknica za Kamova.

Radionicu za stvaranje partiture i izvođenje šahtofonije vode izvedbeni umjetnici Damir Bartol Indoš i Tanja Vrvilo na temelju dugogodišnje izvedbene i edukativne prakse pripremajući različite poetske materijale prilagođene uzrastu polaznika za upoznavanje s praksama umjetničkog istraživanja i načinima izvođenja proširenog zvuka, glasa i tijela u različitim oblicima suvremene umjetnosti i kulture.

Šahtofonske izvedbe za djecu i mlade pripremaju se i izvode na autentičnim instrumentima – osam zvučnih kutija s oprugama, takozvanim šahtofonima izvedbenog i likovnog umjetnika Damira Bartola Indoša, prema instrukcijama za njihovu primjenu na ručno izrađenim grafičkim kolorističkim partiturama za vokalno-instrumentalne šahtofonije. Metoda rada uključuje stvaranje grafičkog zapisa za glas i instrumental, upoznavanje sa zvučnim instrumentima i njihovim proširenim elementima, poput efekata za glas i opruge te nadzornih kamera smještenih u unutrašnjosti zvučnih kutija koje hvataju kretnje šahtofonskog orkestra i prenose ih preko video projektora, kao i način stvaranja teksta te izrade i izvedbe grafičke partiture.

 

Cirkuske vještine

Program je vođen specifičnom cirkuskom pedagogijom koja kombinira fizičke aktivnosti i umjetničke vještine s obrazovnim sadržajima i ciljevima. Ova metoda usmjerena je na poticanje psiho-motoričkog razvoja koji predstavlja važan aspekt života mladih ljudi. Štoviše, poticanje djece i mladih da se okušaju u ovom atraktivnom i zabavnom načinu osobnog izražavanja i samorazvoja doprinosi razvoju hrabrosti i njihove prirodne potrebe da poboljšaju karakter u potrazi za pozitivnim aktivnostima, razvija samopoštovanje i socijalne vještine, poboljšava prosuđivanje u preuzimanju rizika, usklađuje projicirano i stvarno „ja“ pojedinca, razvija kreativnost i ustrajnost.

To podrazumijeva neprestano otkrivanje novih izazova i stečenih vještina na kreativan način.
Cirkuska se aktivnost izmjenjuje u individualnom i timskom radu, nije natjecateljska te    potiče individualni i umjetnički razvoj.

Ratko Bokić je član udruge Cirkorama koji se desetljećima bavi manipulacijom objekata i cirkuskim izražavanjem. Iza sebe ima razne projekte kroz koje je predstavljao svoje viđenje cirkusa. Aktualni projekti su Kulturan Ulični Festival i projekt 4,28 km/h. U zadnjih deset godina intenzivnije se bavi pedagoškim cirkuskim  pristupom poučavanja manipulacije objektima.  

Pričaonica

Radionica pričanja priča iskustveno je istraživanje pripovijedanja kroz pokret i igru za djecu školske dobi. Polazeći od tradicionalnih do modernih priča, djeca će naučiti kako kreativno razmišljati i bolje komunicirati kroz vještinu pripovijedanja. 

Kroz radionicu ćemo istražiti različite strukture  pričanja priča oslobađajući maštu kroz igru, pokret i zabavu kako bi naše priče postale još zanimljivijima. Voditeljica: Jelena Posavec Smilović 

Obojimo tkaninu

Bojom za tekstil oslikavat ćemo čiste pamučne tkanine. Neka svi polaznici donesu čistu bijelu pamučnu majicu ili bijelu pamučnu torbicu ili običnu bijelu tkaninu na kojoj žele ostaviti svoj likovni trag. Voditelj: Muhammed Jafo