ZIMSKI PROGRAM ŠKOLSKIH PRAZNIKA U CENTRU MLADIH „RIBNJAK“
OD 27. PROSINCA 2017. DO 12. SIJEČNJA 2018. RADNIM DANOM OD 10 DO 12 SATI

BESPLATNE EDUKATIVNO – ZABAVNE RADIONICE ZA DJECU OSNOVNOŠKOLSKE DOBI

Prijave (jer je broj djece ograničen) na e-mail: ksenija.rozman@cmr.hr ili na 091/48 14 733

27. prosinca i 10. siječnja

MOĆ BUBNJEVA
Radionica omogućuje djeci upoznavanje afričkih bubnjeva, đembea i afro-zvečki te pruža užitak sviranja na njima. Ako netko posjeduje navedeni instrument, bit ćemo radosni da ga donese jer raspolažemo s ograničenim brojem bubnjeva. Djeca će upoznati tonove i zvukove koje daje đembe i istražit ćemo opnu đembea.
Voditelj: Sam Bushara

28. prosinca i 5. siječnja
RADIONICA IZRADE KONČANICA
 Končanice su slike od konca, čavlića i šperploče.
Na podlogu od šperploče  stavimo nacrt i zabijamo tapetarske čavliće pomoću kliješta, pincete i čekića. Odstranimo predložak i pletemo konac oko čavlića logičnim slijedom tvoreći razne geometrijske oblike.
Voditeljica: Jasenka Cvetković

29.prosinca i 3. siječnja

RADIONICA FILCANJA VUNE
Radionica omogućuje djeci kreativni rad s prirodnom češljanom ovčjom vunom od koje se mogu izraditi različiti funkcionalni predmeti. Na prvoj radionici izradit ćemo društvenu igru kroz primjer plošnog mokrog filcanja.
Na drugoj ćemo radionici naučenu osnovnu tehniku mokrog filcanja nadograditi, upotrijebiti i igle za filcanje te izraditi čudovište iz mašte (stolni koš za papir) kao primjer 3D oblikovanja filcanjem.
Izuzetno motivirajući, prvenstveno fizički rad s materijom predstavlja izvrsno odgojno sredstvo za urbano dijete željno stvaranja u radu u kojem nakon samo dva sata vidi „svojih ruku djelo“.
Voditeljica: Anamarija Lenard

2. siječnja
GRAFIČKI OTISAK NA PAPIRU („UTISAK – OTISAK“)
Učenje o grafičkoj tehnici multipliciranja crteža pri kojoj polaznici radionice utiskuju olovkom crteže na stiroporne ploče, zatim ih valjčićem premazuju u raznim bojama i otiskuju na papir. Ova radionica na jednostavan, zabavan i djetetu prilagođen način objašnjava inače složenu grafičku tehniku te omogućava djetetu sasvim novi pristup u izradi čestitki i slika na originalan način.
Voditeljica: Ljiljana Mihaljević

9. siječnja
PRSTNE LUTKE (FINGER PUPPETS)
Ideja je da svako dijete napravi malu animiranu priču pomoću likova od filca i kartona koje će sam izraditi. Svaki od likova prilagođen je tako da se može nataknuti na prst te ih djete na taj način animira i daje im karakter stavljajući ih u međusobni odnos tj.komunikaciju. Izuzetno zanimljiva radionica za poticanje mašte, ali i razvijanja motorike djeteta.
Voditeljica: Ljiljana Mihaljević

4. siječnja
HRANILICE ZA PTICE
Naši su parkovi čak i zimi puni života, i mnoge ptice koje se nisu sklonile u toplije krajeve se često mogu zateći u potrazi za hranom! Zimskim hranjenjem pomažemo pticama pronalazak dovoljnih količina hrane tijekom surovih, hladnih i sniježnih uvjeta.  Na radionici ćete naučiti kako izraditi ekološku, jeftinu hranilicu za ptice i kako ju održavati tijekom zime. Također, imat ćete priliku upoznati i promatrati ptice koje svoje zimske praznike provode u parku Ribnjak!
Voditeljica Iva Šoštarić, Udruga BIOM

8. siječnja 2018.

Radionica odjenimo glagoljicu – dizajniranje tekstila uporabom glagoljičnih slova, voditeljica Mira Kliček, diplomirana likovna terapeutkinja, Glagoljaško središte Frankopan OŠ Frana Krste Frankopana, Zagreb, Odjel za hrvatsko glagoljaštvo Matice hrvatske Zagreb.

10. siječnja
IZRADA AFRIČKIH MASKI
Uz pažljivo vodstvo djeca istražuju detalje vlastite fizionimije lica te od mase za modeliranje uz korištenje priručnih sredstava kao alata (žlice, čačkalice, olovke) izrađuju niz afričkih maski koje su ukrasila prirodnim detaljima (kamenčići, školjke).
Voditelj: Sam Bushara

11. siječnja
ŠARENILO DALEKO OD TROPSKIH ŠUMA
Pridružite nam se na radionici koja će vas uvesti u život najljepših ptica koje žive u Hrvatskoj! Upoznat ćete se s pticama nevjerojatnih boja kojih se niti rajske ptice ne bi posramile, te raznovrsnim načinima na koje se ove vrste hrane i štite, a jednu od njih ćete moći izraditi i ponijeti kući!
Voditeljica Iva Šoštarić, Udruga BIOM

12. siječnja 2018.

Radionica Glagoljična narukvica prijateljstva – pletenje shamshala narukvica od konca za nakit s upletenim drvenim perlicama na kojima na glagoljici s jedne strane piše ime vlasnika narukvice, a s druge ime prijatelja. Voditeljica radionice je Tanja Skiba, prof., Glagoljaško središte Frankopan OŠ F.K.Frankopana Zagreb, Društvo prijatelja glagoljice, Zagreb.