Radionica Eko-otisak

Facebook

Kako napraviti zanimljiv eko – otisak na tkanini?

Na rđave predmete gledamo kao na smetnju, ali postoji i zabavna strana bojenja rđom! Radi se o laganom načinu bojenja tkanina. Rezultat su neobični i fascinantni uzorci. Mogu se upotrijebiti igle, spajalice, rđavi ključeve, kovanice, čavli, žice, odbačeni metalni predmeti i drugo. Rđom možemo trajno obojiti i dobiti prekrasne otiske na pamuku, svili, vuni pa i sintetičkim vlaknima, a možemo obojiti i druge materijale poput kože i papira. Obojena tkanina je u potpunosti postojana, periva i potpuno jedinstvena.
Što je rđa?
Rđa ili za neke „hrđa“ je uobičajena riječ za nekoliko prirodnih željeznih oksida. Ovi oksidi željeza nastaju korozijom željeza ili čelika. Ta se korozija događa kada je željezo izloženo kisiku i vodi.
Postupak bojenja rđom izuzetno je jednostavan. Kad zarđali predmet dođe u dodir s tkaninom, vlaknima ili papirom, ostavlja otisak. Na tkaninu stavljamo zarđale predmete, vlažimo ih vodom, octom ili solju da ubrzamo proces oksidacije, a tkaninu i zarđali predmet ostavimo zajedno dok nismo zadovoljni bojom ili uzorkom. Zatim uklanjamo predmet, peremo tkaninu i koristimo je! Cijeli postupak traje samo nekoliko dana i zahtijeva malo napora. Za vrlo tamnu intenzivnu boju postupak treba trajati 4 do 5 dana.

POTREBNO JE:
– rđavi predmeti ili igle za šivanje, uredske igle i spajalice koje nisu zarđale i mogu rđati neposredno na tkanini u kontaktu sa slanom vodom
– tkanina za bojenje (pamučna tkanina)
– sol (bilo koje vrste)
– kanta
– voda
– prskalica
– plastični pladanj ili plastične vrećice

POSTUPAK:

Najprije treba pamučnu tkaninu namočiti u vodu.
Zatim tkaninu postaviti na plastičnu foliju, vrećicu ili plastični pladanj te rđave predmete rasporediti na tkanini u željenu kompoziciju.
Pripremljenu kompoziciju prskati vodom, posipati solju (ne treba štedjeti sol).
Ponovo prskati toplom vodom dok se sol ne otopi.
Nakon par sati vidljiv je rezultat otiska. Tkaninu treba redovito prskati da stalno bude vlažna.
Nova platnena vrećica ili drugi predmet ima zanimljiv i jedinstven otisak. Potrebno je samo oprati i osušiti.