Radionica izrade božićnih ukrasa od slanog tijesta

Prosinac budi brojna sjećanja na običaje kojima su nas poučili naši roditelji, djedovi i bake. Jedan od njih je i izrada božićnih ukrasa od slanog tijesta. Kako bismo učenicima/cama I.a razreda OŠ Matka Laginje približili narodne običaje  i ručni rad, za njih 12. prosinca 2022. od 9,45 sati  do 12 sati u prostoru škole organiziramo radionicu upoznavanja tradicionalne likovne tehnike i motiva. Voditeljica radionice je umjetnica Eva Herceg, mag.educ.art.

Slano tijesto tehnika je oblikovanja slična glini, međutim za njenu izradu potrebni su sastojci kao i za kruh: brašno, sol i voda. Najmlađi učenici tako će valjajući, trgajući i lijepeći komadiće tijesta zaigrati ručice i maštu, kreirajući najljepši božićni poklon svojoj obitelji i prijateljima.

Aktivnost je dio projekta Zagreb, Zagreb kojeg u partnerstvu provode Centar mladih „Ribnjak“, Centar za kulturu i film Augusta Cesarca, Etnografski muzej Zagreb i Knjižnice grada Zagreba.

Cilj projekta je istražiti nematerijalnu kulturnu baštinu i tradiciju zagrebačkih kvartova s naglaskom na područjima Gradske četvrti Podsljeme (Gračani, Šestine, Markuševec, Mlinovi, Vidovec).

Suradnik u programu je Osnovna škola Matka Laginje i razrednica Jasna Brnetić sa I. a razredom.

Projekt je financiran kroz Program javnih potreba u kulturi Grada Zagreba za 2022. godinu.

Facebook