Radionice stop animacije za djecu

Facebook

U sklopu projekta „Klik na Ribnjak: Reci mi animacijom“ Centar mladih „Ribnjak“ organizira besplatne radionice stop animacije za djecu od 7 do 12 godina. Jednodnevne radionice održat će se u srijedu, 9. lipnja i u četvrtak, 10. lipnja 2021. godine od 10 do 13 sati ispred Centra mladih „Ribnjak“.

Cilj je djeci pružiti znanje o izradi animiranog filma i umjetnosti pokreta te pridonijeti razvoju strpljivosti, mašte, motorike, snalažljivosti, kreativnosti i interaktivnosti u procesu zajedničkog stvaranja s drugima.

Stop animacija je tehnika kreativnog izričaja u kojem se fizičkom manipulacijom nepokretnih predmeta udahnjuje život i stvara prividan pokret. Cijeli proces izrade animiranog filma spaja razne vrste umjetnosti: pisanje (scenarij), crtanje i slikanje (knjiga snimanja ili „storyboard“), modeliranje (likovi), glumu i performans (smišljanje i opisivanje likova), scenografiju, umjetnost pokreta (animacija), snimanje govora i zvukova te montažu. Djeca kroz igru mogu naučiti ne samo upravljati tehničkim uređajima, nego i stvarati novi, vlastiti kreativni sadržaj, i to na zabavan način.

Za radionicu nije potrebno prethodno znanje o animaciji jer se tijekom rada obuhvaća cijeli proces izrade animiranog filma, a u vježbama se koriste različite tehnike stop-animacije.

Zbog ograničenog broja polaznika obavezne su prijave i predbilježbe putem  e-pošte na adresu: lada.vlainic@cmr.hr

Projekt je financiran kroz Program javnih potreba u kulturi Grada Zagreba za 2021. godinu.

 

O VODITELJICAMA RADIONICE:

Lea Vidaković je završila studij animacije u Norveškoj (2010.) i diplomirala je na grafičkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu (2011.) i MA audio-vizualne umjetnosti na KASK, u Belgiji (2012). 2020. godine doktorirala je na smjeru animacije na ADM/NTU u Singapuru gdje je radila kao asistent u nastavi stop-animacije. Vodila je animacijske radionice u Finskoj, Belgiji, Singapuru, Taiwanu, Srbiji i Hrvatskoj. Izlagala je na brojnim izložbama, a filmovi su joj nagrađivani i prikazani na preko dvjesto festivala animiranog filma.

Katrin Novaković diplomirala je preddiplomski studij na Umjetničkoj akademiji u Splitu 2012. godine na odsjeku Film i video. 2015. godine odrađuje stručnu praksu u studiju za animaciju Trikk17 u Hamburgu u Njemačkoj. Magistrirala je s temom Animirani film i novi mediji na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Njeni nagrađeni studentski filmovi prikazuju se na festivalima diljem svijeta. 2020. godine je u selekciji natjecateljskih filmova i članica je stručnog žirija na nekoliko festivala animiranih filmova. Vodi radionice lutka i stop animacije.