Razveselimo najdraži planet – izradimo omot od pamuka i pčelinjeg voska!

Facebook

Radi ljudskog opstanka, radi opstanka novih naraštaja i svega dobroga što je čovjek postigao u svojoj povijesti, svakom pojedincu ovo vrijeme postavlja nepisani zadatak. Naša ustanova želi pokazati tu toliko potrebnu svijest i savjest kroz ekološki vrijedne programe jer ako ne krenemo od sebe, nećemo učiniti ništa.

Neodgovoran odnos čovjeka prema prirodi i porast konzumerizma pridonio je velikoj količini otpada koji je svaki dan sve veći. Većina ljudi ima iskrivljen stav kako će odlagališta otpada moći riješiti neograničene količine smeća, koje se stvaraju konstantnom proizvodnjom i koju zahtijeva današnje potrošačko društvo. „Agenda 21“, kao neobavezujući akcijski plan Ujedinjenih naroda u pogledu održivog razvoja nije dovoljna. Potrebno je djelovanje svakog pojedinca. Zbog toga i Centar mladih „Ribnjak“ nastoji povećati svijest o zaštiti okoliša kroz razne edukacijske programe i interaktivne radionice. 

U kućanstvu postoji stvar koja je izuzetno štetna za okoliš. Koristimo je kako bismo pokrili zdjelice, kako bismo omotali ostatke voća i povrća koje nam je preostalo ili kako bismo sendviče održali svježima. To je plastična folija. Samo u Velikoj Britaniji, svake se godine potroši oko 1,2 milijarde metara plastične folije, što je duljina dovoljna da omota Zemlju čak trideset puta. Nažalost, u svijetu se vrlo mali postotak plastične folije reciklira zbog mogućnosti začepljenja strojeva za recikliranje. Tragična je činjenica da plastična folija često završava u moru i oceanima, jedu je morske životinje jer ju je lako zamijeniti za meduze. U morima i oceanima pretvara se u mikro-plastiku koju također jedu morske životinje. Na taj način mikro-plastika ulazi u hranidbeni lanac i može uzrokovati probavne smetnje i zdravstvenu prijetnju kod ljudi.

Pitanje koje se nameće: što možemo činiti kod kuće, malim koracima, kako bismo umanjili taj negativan utjecaj na okoliš?

Mogli bismo prestati koristiti plastičnu foliju? Kako onda održati hranu svježom, čime pokriti zdjelice, omotati sendviče i preostale polovice voća? Postoji pametno (i lijepo) rješenje!

Održiva, praktična i lijepa alternativa klasičnim folijama je omot od pamuka i pčelinjeg voska. Ovaj omot ima prirodna antibakterijska svojstva te se može višekratno koristiti.

Nakon korištenja, omot treba oprati blagim sapunom i hladnom vodom, osušiti ga na zraku i opet će biti spreman za upotrebu.

Dakle, napravimo vlastiti ekološki omot za hranu i uključimo se u program „Život bez plastike“ sudjelovanjem u zabavnoj i korisnoj radionici u našem Centru 26. studenoga 2021. od 17 sati!

Radionica je podržana sredstvima Grada Zagreba kroz Program javnih potreba u kulturi za 2021. godinu i održava se uz posebne epidemiološke mjere.