Ribnjak te zove – lutkarska radionica

Facebook
„Štrumfokaz“ – lutkarske radionice na daljinu

U vrijeme pandemije koronavirusa i fizičke izolacije, djeci je, uglavnom, teško nositi se s vlastitim osjećajima te često ne znaju kako ih izraziti. U Centru za odgoj i obrazovanje „Tuškanac“ stručnjaci brinu o učenicima s teškoćama u razvoju koji se nalaze na smještaju u ustanovi. Kako bi im obogatili i uljepšali slobodno vrijeme u izolaciji, Centar mladih „Ribnjak“ i COO „Tuškanac“ odlučili su zajednički organizirati dvije kreativne lutkarske radionice na daljinu.
Idejno i metodički ih je kreirala likovna i kazališna umjetnica Kruna Tarle. Prema umjetničinom mentorskom vodstvu i superviziji putem e-pošte i mobitela, odgajateljima su sugerirani kreativni poticaji iz područja izrade lutaka, animacije i režije, te prilagodbe teksta i izbora glazbe.
Poneseni vlastitom kreativnošću i individualnim pristupom svakom djetetu, odgajatelji su uspjeli na svoje i zadovoljstvo djece ostvariti susret s čarolijom lutkarstva i svijeta mašte.

OSVRT PARTNERA NA PROVEDENU RADIONICU

U četvrtak i petak, 30. travnja i 1. svibnja 2020. djeca osnovnoškolske i srednjoškolske dobi, koja su trajno smještena u COO „Tuškanac“, imala su priliku sudjelovati u lutkarskoj radionici pod internetskim mentorstvom poznate dramske pedagoginje Krune Tarle.
Većina se djece vrlo rado odazvala radionici (11 od 15 prisutnih). Sudjelovalo je i četvero odgajatelja.
Na početku smo pogledali snimku kratke dječje lutkarske predstave “Bolesni lav”, koja je bila jako motivirajuća i poticajna za stvaralačko izražavanje kroz izradu lutaka od čarapa te lutaka na štapu. Djeca su prionula poslu i stvarala u opuštenoj i veseloj atmosferi kroz puna dva sata. Većina je djece trebala individualnu podršku u izradi lutaka, no likove, materijale i izgled lutaka birali su sami pa je radost na kraju radionice bila velika.
Izrađeno je jedanaest lutaka, zijevalica i štapnih, koje su sutradan poslužile za dramatizaciju kratkih improviziranih zapleta u parovima. Prijedloge triju kratkih etida, koje nam je poslala voditeljica Kruna, izvest ćemo naknadno.

Sadržaj radionice je bio dobro osmišljen, prilagođen i jednostavan te je potaknuo kreativnost i doživljaj uspjeha.
Za djecu je radionica bila korisna s više aspekata. Psihološki, ona je bila prozor u svijet izvan zatvorenog kruga Centra. Osvježavanje svakodnevnih aktivnosti, izlazak iz rutine također je važan aspekt koji je radionica donijela u uvjetima izolacije. Kreativno izražavanje, samotranscendiranje unutarnjeg svijeta djeteta, stjecanje novih, ovdje likovno-dramskih kompetencija, pridonijelo je razvijanju samopouzdanja, izgradnji pozitivne slike o sebi, doživljaju osobne vrijednosti i dostojanstva.

Za voditelje je radionica bila korisna jer su praktično iskusili izradu lutaka od čarapa te animaciju i režiju koje mogu koristiti u daljnjem radu. Mentorstvo putem e-pošte pokazalo se dobrim jer nam je omogućilo da održimo radionicu u vrijeme kad je nama najviše odgovaralo, da je produžimo koliko je potrebno te da se konzultiramo s mentoricom kada je to bilo potrebno.

Bilo bi dobro ove spoznaje i iskustvo još produbiti te se nadamo nastavku žive suradnje s Centrom mladih „Ribnjak“ i Krunom Tarle kada prestane opasnost od koronavirusa.

Zrinka Zubić, profesor
Centar za odgoj i obrazovanje „Tuškanac“