Radionica plutajuće slike - Suminagashi u domu sv. Josip

RADIONICA PLUTAJUĆE SLIKE – SUMINAGASHI U DOMU SVETI JOSIP

Kako bi korisnici Doma za starije osobe Sveti Josip doživjeli djelić kulture Dalekog istoka, za njih 30. listopada 2023., od 10 do 12 sati organiziramo kreativnu likovnu radionicu pod umjetničkim vodstvom Domagoja Hmure.

Tijekom radionice polaznici će, putem suradničkog procesa, savladati drevnu japansku tehniku “suminagashi” ili tehniku stvaranja jedinstvenih grafika slikanjem po površini vode. Tehnika je

jednostavna i brzo se izvodi, a grafički otisci su veoma efektni. Suminagashi (墨流し/ sue-me-NAH- gah-she) ili “plutajuća tinta” je proces mramoriranja papira vodom i tušem, za koju se vjeruje da je najstariji oblik mramoriranja, zabilježen u Kini prije više od 2000 godina, a prakticirali su ga u Japanu šintoistički svećenici još u 12. stoljeću.

Radionica će se izvoditi s naglaskom na meditativni pristup i suradničko djelovanje. Izvodi se u paru (mentor-polaznik/ca), pri radu slijedeći ritam disanja i imajući na umu suradnika i njegove/njezine pokrete i radnje.

Aktivnost je dio projekta Jednaki u kulturi kojeg zajednički provode Centar mladih „Ribnjak“ i Dom za starije osobe Sveti Josip Zagreb. Projekt Jednaki u kulturi  financiran je kroz Program javnih potreba u kulturi Grada Zagreba za 2023. godinu.

O VODITELJU

Domagoj Hmura diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2017. godine. Razvijanje istraživanja tijekom studija ima naglasak na sinesteziji glazbene i likovne umjetnosti te socijalnim odnosima i komunikaciji u društvu tijekom kreativnog procesa rada. Nakon diplomiranja na Nastavničkom odsjeku Likovne akademije nastavlja razvijati kreativne projekte od sudjelovanja na izložbama do likovnih radionica. Do sada je sudjelovao na brojnim grupnim izložbama, samostalnoj izložbi u galeriji Shira, u galeriji Artoratorij u Vrbovcu te na brojnim likovnim radionicama koje samostalno kreira i organizira. Trenutno radi kao likovni edukator za djecu i odrasle u Kreativnom studiu Oblak. Aktivan je član udruge Kružok te dio tima galerije Garaža Kamba.