SVJETSKI DAN SVJESNOSTI O AUTIZMU 2024. NA RIBNJAKU
2. travnja 2024.

u Centru mladih Ribnjak i u parku Ribnjak, 2. travnja 2024. godine od 9.00 do 13.00 sati i od 17.00 do 18.00 sati, Obilježavanje Svjetskog dana svjesnosti o autizmu 2024. organizirali su Centar za autizam u Zagrebu u suradnji s Centrom mladih Ribnjak kao dugogodišnjom partnerskom ustanovom, ugodnim mjestom i mostom koji povezuje korisnike Centra sa različitim grupama iz zajednice i sadržajima iz kulture.

Programu obilježavanja priključio se i Hrvatski filmski savez sa senzornom projekcijom kratkih animiranih filmova Zagreb filma „Kinom dostupnom svima“.

“Autistične osobe slabo su vidljive u društvu i vrlo teško se integriraju u zajednicu bez stručne podrške i približavanja zajednice. Veći dio autističnih osoba treba visoku razinu podrške okoline kako bi vodile relativno normalan život. Nije jednostavno biti ni dijete ni odrasla osoba s autizmom i živjeti u svijetu koji te ne razumije, koji je sazdan po nekim njima nerazumljivim principima. Živjeti u društvu koje nedovoljno uočava tvoje mogućnosti i ne pruža ti priliku za dostojanstven život, da budeš ono što jesi, sretan i zadovoljan svojom svakodnevicom, a kamoli da svojim posebnim sposobnostima doprineseš društvu i zajednici. Nije lako biti roditelj autistične osobe i cijeli život posvetiti borbi za pravo svog djeteta da se razvije u skladu sa svojim potencijalima i nađe svoje mjesto s drugima. Ni stručnjaci koji su odabrali baviti se autizmom nisu dostatno podržani i nailaze na prepreke. Još uvijek postoji interdisciplinarni jaz i međuresorna suradnja je nedovoljna. Nacionalna politika za sustavno rješenje ne postoji. Autizam nije prepoznat kao društveno važan a broj osoba s autizmom značajno raste posljednjih godina. Tijekom niza desetljeća našoj ustanovi nije omogućen potreban razvoj. Očekujemo da se to promijeni zbog svih kojima je ona potrebna. Naznake boljitka postoje.” Ravnateljica Centra za autizam: Žarka Klopotan, mag.rehab.educ.

Pjevajmo i plešimo zajedno za bolji svijet!

Kako bismo zajedno s odraslim osobama s autizmom, korisnicima Centra za autizam, proslavili obilježavanje Svjetskog dana svjesnosti o autizmu, za njih 2. travnja 2024.  od 12 do 13  sati, u parku Ribnjak organiziramo događanje Pjevajmo i plešimo zajedno za bolji svijet.

Program događanja

9.00– 10.00 govori domaćina i predstavnika
10.00 – 10.15 Predstavljanje priručnika „Iz Centra o autizmu“ – Žarka Klopotan, recenzentice prof.dr.sc. Jasmina Frey Škrinjar i prof.dr.sc. Snježana Sekušak Galešev
10.15 – 11.00 Predstavljanje naših aktualnih europskih projekata:
• GAMESS – Stanka Pinjuh
• SPECIAL HEARTS FOR BEAUTIFUL EARTH – Ana Melita Pokupec
• READY FOR SCHOOL – Ana Ružić
• PREASCHOOL ABA – Sanja Šimek
11.00- 11.15 Stanka uz kavu
Izložbeno-prodajni Prostor UZ Grana – Ksenija Sambol
11.00 – 12.00 „Gibajmo se i zajedno pređimo prepreke“ – rekreativno prelaženje poligona u okružju parka Ribnjak
12.00 – 13.00 „Pjevajmo i plešimo zajedno za bolji svijet“ – koncert „Šlagerista“ (Ivana Starčević i Matija Antolić) za osobe s autizmom.
17.00 – 18.00 „Kino dostupno svima“ – senzorna projekcija kratkih animiranih filmova Zagreb filma – Hrvatski filmski savez, ulaz je besplatan uz prijavu na mail: senzorne@hfs.hr

Gosti programa su umjetnici Ivana Starčević i Matija Antolićkoji će u duetu izvesti repertoar „Pjevajmo i plešimo zajedno za bolji svijet“ popularnih i omiljenih šlagera i evergreena:

 1. Vraćam se Zagrebe tebi
 2. Samo jednom se ljubi
 3. Prolazi sve
 4. Popevke sem slagal
 5. Ne idi Gorane
 6. Ulica Jorgovana
 7. Blijedi mjesec
 8. Kad bi ove ruže male
 9. Deca moja deca
 10. Nogometna
 11. Autobus C.
 12. Golubovi
 13. Marijana
 14. Kukavica
 15. Noćas ću
 16. Ja ljubim

U pojedinim izvedbama zajedno s umjetnicima sudjelovat će odrasli korisnici Centra za autizam.
Pozivamo i ostale naše drage sugrađane/ ke da nam se pridruže te uživaju u  pozitivnoj energiji i čaroliji glazbe i samog parka Ribnjaka!
Aktivnost je dio projekta Jednaki u kulturi  kojeg u partnerstvu provode Centar mladih „Ribnjak“ i Centar za autizam.

Projekt je financiran kroz Program javnih potreba u kulturi Grada Zagreba za 2024. godinu.

 O UMJETNICIMA

Ivana Starčević je pjevačica i glumica koja dugi niz godina djeluje na glazbenoj sceni. U kazalištu je igrala u mjuziklima i predstavama za djecu i odrasle; Kosa, Aida, Ljepotica i zvijer, samo su neke od njih. Najzapaženiju ulogu ostvarila je u nagrađivanoj predstavi Kauboji po kojoj je snimljen i film i koja je odigrana više od 500 puta.

Upravo u predstavi Kauboji igrala je s talentiranim pjevačem i multiinstrumentalistom, Matijom Antolićem, koji je nagrađen Porinom za svoje albume duhovne glazbe, osim što je i u kazalištu kao autor glazbe izrazito aktivan.

Njih dvoje otada često surađuju na kazališnim projektima, a unatrag godinu dana koncertno nastupaju kao duo.