OSTANI DOMA, STVARAJ DOMA ‘U bojama Uskrsa’

Facebook

Škicnimo u sve kutove našeg doma i iskoristimo sve što nađemo za ovu prigodu!
Krenimo strpljivo! Imamo samo papir (novine, papirnate vrećice, sve što se da uobličiti da može nastati jaje, veliko poput kokinog, brašno i vodu).
Koristit ćemo tehniku kaširanja i zato nam je potreban papir i ljepilo kućne izrade. U 2 dcl hladne vode stavite 1 jušnu žlicu brašna i sve dobro promiješajmo.
Smjesu lagano kuhajmo i neprekidno miješajmo da se ne pojave grudice. Ohladimo je i ljepilo je spremno!
Ako je masa postala suviše gusta, dodajte malo vode.
Spremni smo za početak.
Od zgužvanog papira oblikujmo eliptično tijelo (oblik jajeta) uz dodavanje potrebne količine papira radi željene veličine jajeta.
Postigli smo željenu veličinu i sad bi dobro došla „ljepljiva krep – traka“, ali čudnog li čuda – baš sad je nema!
Ne brinite! Zamijenit ćemo je običnim koncem. Konac će pomoći da dobiveni oblik učvrstimo.
Odaberimo željeni papir (običan bijeli papir, novinski u bojama, papirnate vrećice). Važno je koristiti papir koji dobro upija (ne sjajni papir jer će se teško spajati!!!).
Počinjemo s kidanjem papirnatih traka, to je bolje nego rezati jer rubovi prilikom ljepljenja neće biti preoštri. Trake još malo usitnimo u komadiće. Veličina papirića je proizvoljna, a mogu biti i različitih veličina.
Na redu je ljepilo u kojem nema kemijskih dodataka i sve možemo raditi prstima. Nježno nanesimo lijepilo na naš uradak. Iskidane komadiće pažljivim pokretima lijepimo i pritiskom istiskujemo višak ljepila. Na taj način u komadić po komadić lagano „odijevamo“ našu pisanicu.
Kada smo nanijeli prvi sloj papira, oblik je dobio svoje odijelo. Još ga treba osušiti, polagano na radijatoru ili pribjeći malo bržem načinu sušilom za kosu.
Prema vlastitoj volji slojevi papirića se mogu ponovo lijepiti – dva ili tri sloja, odlučuje strpljivost.
Jupiii, imamo pisanicu iz svoje kućne radosti i radinosti!!!

[RADIONICA 2] OSTANI DOMA, STVARAJ DOMA „U bojama Uskrsa“

Facebook

Mjere opreza su i dalje aktualne, budimo odgovorni!
Za nagradu – jaje. Pripremimo omlet ili palačinke jer nam je potrebna samo ljuska.
Kaširamo ljusku jajeta.
Jednu i drugu stranu jajeta lagano probušimo. Rupica ne mora biti premalena, prekriti će se kaširanjem, a nama će olakšati ispuhivanje sadržaja. Savjet: uvijek ispuhujte s oblijeg dijela jajeta jer je tako lakše.
Ljusku operemo i posušimo.
Ekološki osviješteni koristimo samo prirodne materijale. Kuhamo ljepilo kao u prošloj radionici: u 2 dcl hladne vode stavljamo 1 jušnu žlicu brašna i sve dobro promiješamo. Smjesu lagano kuhamo i neprekidno miješamo da se ne pojave grudice. Ohladimo i ljepilo je spremno! Ako je masa postala suviše gusta, dodajmo malo vode.
Spremni smo za početak.
Kokina su jaja mala pa komadići papira, kojima ćemo kaširati, moraju biti sitno istrgani, jednostavnije ih je lijepiti i površina je ujednačenija. Neka papir bude porozan jer sjajni se papir teže lijepi. Moć upijanja je vrlo važna kod kaširanja. Kao idealni papir za kaširanje predlažem obični novinski papir s printom.
Potrebna je velika pažljivost prema ljusci jajeta jer je vrlo krhka i lako lomljiva. Dakle, samo što nježnije! Laganim pokretima nanosimo ljepilo i zaglađujemo komadiće papira pazeći da prelaze jedan preko drugog. Na taj način površina jajeta nakon sušenja postajte manje lomljiva. U ovom radu nježnost je neophodna i presudna je za uspjeh.
Nakon osnovnog sloja slijedi dodatno ukrašavanje, rezanje i lijepljenje detalja koji će upotpuniti našu pisanicu.
Granice kreativnosti ne postoje. Razigrajte maštu, iskoristite vrijeme koje sad imamo, neka se probudi vaš kreativni duh!
Uživajte i stvarajte s radošću!

WhatsApp Image 2020-04-08 at 10.49.03

[RADIONICA 3] OSTANI DOMA, STVARAJ DOMA „U bojama Uskrsa“

Facebook

Uz mjere opreza ideje samo naviru. Kod kuće nam ne smije biti dosadno.
Novost su pisanice umotane u usitnjenu ljusku jajeta.
Otvorimo jaje laganim kuckanjem s obje strane. Otvor ne mora biti premalen jer će sadržaj biti teže ispuhati, a i prekrit ćemo ga komadićima papira. Savjet: ispuhujte s oblije strane. Unutrašnjost ljuske isplahnemo i posušimo.
I dalje smo ekološki osviješteni i koristimo samo prirodne materijale. Kuhamo ljepilo prema primjeru iz prošle radionice: u 2 dcl hladne vode stavljamo 1 jušnu žlicu brašna i sve dobro promiješamo. Smjesu lagano kuhamo i neprekidno miješamo da se ne pojave grudice. Ohladimo je i ljepilo je spremno! Ako je masa postala suviše gusta, dodajte malo vode.
Spremni smo za početak.
Kokina su jaja malena, komadiće papira, kojima ćemo kaširati, sitno istrgajmo, jednostavnije ih je lijepiti i površina je ujednačenija. Koristimo porozni papir jer se sjajni teže lijepi. Moć upijanja je vrlo važna kod kaširanja. Bitna je i velika pozornost prema ljusci jajeta zbog njezine krhkosti. Dakle, samo što nježnije! Laganim pokretima nanosimo ljepilo i zaglađujemo komadiće papira pazeći da pri nanošenju prelaze jedan preko drugog jer na taj način površina uz sušenje postajte manje lomljiva.
Kako bismo dobili omotač naše nove kaširane pisanice, rukom ili tvrdim predmetom usitnjavamo ljusku jajeta. Pisanicu možemo posušiti, ali i ne moramo – možemo je odmah omotati usitnjenim lupinama. Ovaj put sloj ljepila treba biti malo deblji kako bi se usitnjeni dijelovi čvršće zalijepili.
Ukoliko se pri prvom nanosu ne popuni cijela površina pisanice, možemo je osušiti i ponovo u prazne dijelove nanositi ljepilo. Postupak omatanja ponovimo.
Slijedi ukrašavanje, naravno, prirodnim materijalima – osušenim koricama agruma, narezanim komadićima mrkve, rotkvice i svega što želite da bude dio vaše kreacije. Našu novu pisanicu prosušimo na radijatoru ili lagano u pećnici. Ako koristimo pištolj za vruće ljepilo, ukrašavanje će biti lakše, a ako ga nemate, i obično će ljepilo poslužiti iako će postupak trajati malo dulje.
Sloboda stvaranja je u vama.
Nije kraj kreativnosti, i dalje nastavljamo s idejama!

WhatsApp Image 2020-04-07 at 11.03.43
WhatsApp Image 2020-04-07 at 12.39.13

Bilo jednom na Ribnjaku

TJEDNI RASPORED od 15.4. do 21.4.2024.

TJEDNI RASPORED | 15.4.-21.4. PONEDJELJAK, 15.4. 17.15 – 19.00 RITMIKA I PLES Plesna radionica Centra mladih Ribnjak za djecu predškolske i školske dobi uporište pronalazi u

TJEDNI RASPORED od 8.4. do 14.4.2024.

TJEDNI RASPORED od 8.4. do 14.4.2024. PONEDJELJAK, 8.4. 17.15 – 19.00 RITMIKA I PLESPlesna radionica Centra mladih Ribnjak za djecu predškolske i školske dobi uporište pronalazi