Ususret čaroliji Adventa

Ususret čaroliji adventa

Tradicija čestitanja pismenim putem seže još od drevnog Egipta i Kine kada su se najljepše želje rukom ispisivale na papirusu. U Europi su ručno rađene papirnate čestitke prisutne u 15. stoljeću. Pojava industrijalizacije u 19. stoljeću utjecala je i na razvoj komercijalno izrađenih čestitki. Iako danas prevladavaju e-čestitke, nezamjenjiva je vrijednost „kartolina“, čestitki koje su se ili iz emocionalnih ili estetskih razloga čuvale kroz više generacija i koje nas još uvijek nadahnjuju. Ručno izrađena čestitka je intiman, pažljiv, pomno osmišljen rad u kojega je utkana ljubav i dobra želja prema osobi za koju se stvara, upotpunjena ispisanom toplom porukom.

Osluhnuli smo potrebe korisnika/ca “Doma za starije osobe Sveti Josip” i za njih u nadolazećem adventskom ozračju 30. studenoga 2023., od 10 do 12 sati organiziramo prigodnu likovnu radionicu oslonjenu na tradiciju ručno rađenih čestitki. Polaznici likovne radionice će uz stručno vodstvo umjetnika Domagoja Hmure kreirati blagdanske čestitke u slikarskoj tehnici akvarela. Kroz ponuđene motive koje će krasiti naslovnu stranu blagdanske čestitke: zimski pejzaž, božićno drvce, ukrasna kuglica ili jaslice polaznici će se upoznati sa tehnikom akvarela te će odabirom motiva oslikavati naslovnu stranu blagdanske čestitke. Nastali jedinstven umjetnički rad naši dragi umirovljenici mogu pokloniti svojim bližnjima u obliku blagdanske čestitke.

Aktivnost je dio projekta Jednaki u kulturi kojeg zajednički provode Centar mladih „Ribnjak“ i Dom za starije osobe Sveti Josip Zagreb. Projekt Jednaki u kulturi  financiran je kroz Program javnih potreba u kulturi Grada Zagreba za 2023. godinu.

O VODITELJU
Domagoj Hmura diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2017. godine. Razvijanje istraživanja tijekom studija ima naglasak na sinesteziji glazbene i likovne umjetnosti te socijalnim odnosima i komunikaciji u društvu tijekom kreativnog procesa rada. Nakon diplomiranja na Nastavničkom odsjeku Likovne akademije nastavlja razvijati kreativne projekte od sudjelovanja na izložbama do likovnih radionica. Do sada je sudjelovao na brojnim grupnim izložbama, samostalnoj izložbi u galeriji Shira, u galeriji Artoratorij u Vrbovcu te na brojnim likovnim radionicama koje samostalno kreira i organizira. Trenutno radi kao likovni edukator za djecu i odrasle u Kreativnom studiu Oblak. Aktivan je član udruge Kružok te dio tima galerije Garaža Kamba.