Zagrebi Zagreb kroz kulturno dobro

Facebook

Radionica Kaj? Ča? Što?

Povjerenstvo za nematerijalnu baštinu Ministarstva kulture RH donijelo je 29. studenoga 2019. rješenje kojim se “Zlatna formula hrvatskoga jezika ča-kaj-što” proglašava kulturnim dobrom te stavlja na štićenu Nacionalnu listu nematerijalne baštine.

Rješenje Ministarstva kulture (izvod):

“Zbog svoje iznimne važnosti u očuvanju hrvatskoga identiteta i prenošenju baštine upis u Registar kulturnih dobara RH ,,zlatne formule hrvatskoga jezika ča-kaj-što” kao sredstva prenošenja i očuvanja baštine i identiteta nadređeno je svim dosadašnjim i pojedinačnim upisima, ne isključuje ih, nego im upravo otvara pristup listi zaštićenih kulturnih dobara, potiče prepoznavanje i skrb oko govora za koje ne bi bilo interesa ili mogućnosti poticanja na očuvanje i prenošenje.”

Narječja hrvatskog jezika dio su naše nematerijalne kulturne baštine te smo projektom Zagrebi Zagreb “zagrebali” što se krije iza kajkavskih riječi s područja lokaliteta Zagrebačkog prigorja.

Kako bi učenicima/cama trećih razreda OŠ Matka Laginje i OŠ Miroslava Krleže prenijeli važnost očuvanja govora kojim su se koristili naši djedovi i bake, za njih 13. 21. i 27. listopada 2022. od 10 do 12 sati  u prostoru škole organiziramo jezično-likovnu radionicu Kaj? Ča? Što?

Učenici/ce će u likovnoj tehnici kolaža izraditi straničnike kao uspomenu našoj tradiciji. 

Voditeljica radionice je umjetnica Eva Herceg

Aktivnost je dio projekta Zagreb, Zagreb kojeg u partnerstvu provode Centar mladih „Ribnjak“,  Centar za kulturu i film Augusta Cesarca, Etnografski muzej Zagreb i Knjižnice grada Zagreba. Cilj projekta je istražiti nematerijalnu kulturnu baštinu i tradiciju zagrebačkih kvartova s naglaskom na područjima Gradske četvrti Podsljeme (Gračani, Šestine, Markuševec, Mlinovi, Vidovec).

Projekt je financiran kroz Program javnih potreba u kulturi Grada Zagreba za 2022.godinu.