Zagrebi Zagreb kroz stare igre i brojalice

Facebook

Svijet dječje mašte ne poznaje granice pa su i dječje igre mnogobrojne i različite. Neke od njih su se prenosile s naraštaja na naraštaj i postale baština. Promjene socijalnih interakcija u suvremenom društvu ograničavaju prijenos tradicijske igre kao značajnog segmenta kulturne nematerijalne baš­tine. 

Danas, prekomjerna upotreba tehnologije kod djece izaziva ovisnost i smanjuje komunikaciju, zdrav stil života i prijenos kulturne baštine.

Kako bi učenicima/cama prvih razreda kvartovskih osnovnih škola prenijeli blagodati starih igara i brojalica te ih upoznali s kulturnom baštinom Zagreba, za učenike/ce  4. i 11. listopada 2022. od 10 do 12 sati, u parku Ribnjaku organiziramo radionicu Stare brojalice i igre.

U ovoj radionici učenici/ce  će naučiti brojalice i igre koje su se još donedavno igrale na dvorištima i livadama. Ovakve igre pridonose razvijanju koordinacije, memorije kao i osjećaja grupne pripadnosti.

Radionica je u korelaciji s nastavnim sadržajima: priroda i društvo, hrvatski jezik, glazbena kultura i umjetnost, tjelesna i zdravstvena kultura.

Voditeljica: Željka Jelavić, muzejska savjetnica

 

Aktivnost je dio projekta Zagreb, Zagreb kojeg u partnerstvu provode Centar mladih „Ribnjak“,  Centar za kulturu i film Augusta Cesarca, Etnografski muzej Zagreb i Knjižnice grada Zagreba. Cilj projekta je istražiti nematerijalnu kulturnu baštinu i tradiciju zagrebačkih kvartova s naglaskom na područjima Gradske četvrti Podsljeme (Gračani, Šestine, Markuševec, Mlinovi, Vidovec).

Projekt je financiran kroz Program javnih potreba u kulturi Grada Zagreba za 2022.godinu.