Zagrebi Zagreb na manifestaciji Kreativna korizma

Facebook

Jedan od načina priprave za najveći kršćanski blagdan Uskrsa je korizmeni post. Iako post podrazumijeva odricanje od hrane, u našoj se tradiciji  postom označava i  nemrs odnosno suzdržavanje od mesnih jela. Kako bi se dodatno upoznali s tradicijom, za korisnike i zaposlenike Doma za starije osobe Sveti Josip Zagreb i izlagače i posjetitelje manifestacije Kreativna korizma, 29. ožujka 2023. od 11 do 12 sati  organiziramo predavanje

– Tradicionalni hrvatski jelovnici u vrijeme korizme i samog blagdana Uskrsa-   .

Predavanje će održati etnologinja Željka Jelavić, muzejska savjetnica i voditeljica muzejske edukacije iz Etnografskog muzeja Zagreb.

 U izlaganju će biti predstavljena korizmena jela različitih hrvatskih krajeva i najčešće namirnice od kojih su pripravljana kao i različita uskršnja peciva i jela blagdanskog stola.

Predavanje  je dio projekta Zagreb, Zagreb kojeg u partnerstvu provode Centar mladih „Ribnjak“, Centar za kulturu i film Augusta Cesarca, Etnografski muzej Zagreb i Knjižnice grada Zagreba. Cilj projekta je istražiti nematerijalnu kulturnu baštinu i tradiciju zagrebačkih kvartova s naglaskom na područjima Gradske četvrti Podsljeme (Gračani, Šestine, Markuševec, Mlinovi, Vidovec).

Suradnik u aktivnosti je Dom za starije osobe Sveti Josip Zagreb, organizator manifestacije Kreativna Korizma.

Projekt je financiran kroz Program javnih potreba u kulturi Grada Zagreba za 2023. godinu.

 

Kreativna korizma 2023

Tradicionalna kulturno-umjetnička i edukativno-humanitarna  manifestacija Doma za starije osobe Sveti Josip Zagreb pod nazivom Kreativna korizma, nadahnjujući se vremenom priprave za blagdan Uskrsa, unazad deset godina proslavlja kreativnost i stvaralaštvo  starijih osoba, korisnika domova. Specifičnost manifestacije je međugeneracijski kreativni susret i humanitarni karakter. Ove godine je to susret s mladim glazbenicima i učenicima osnovne škole  te prikupljanje donacija za djecu sa zdravstvenim poteškoćama. 

PROGRAM

srijeda, 29. ožujka 2023. u 10 sati

izložba radova – stvaralačkih radionica korisnika Domova za starije osobe grada Zagreba  na temu Uskrsni stol

predavanje: „Tradicionalni hrvatski jelovnici u vrijeme korizme i blagdana Uskrsa – gost predavač Željka Jelavić, muzejska savjetnica EMZ – suradnja s Centrom mladih „Ribnjak“ u provedbi projekta Zagrebi Zagreb

glazbeni program: – učenici Glazbene škole Blagoja Berse

recital učenika OŠ Ivana Cankara i korisnika Doma

prikupljanje donacija za potrebe udruge „Jak kao Jakov“