Zaplešimo zajedno na Međunarodni dan tolerancije

Facebook

Zajedničkim snagama Centar mladih „Ribnjak“ i Centar za autizam obilježit će Međunarodni dan tolerancije, 16. studenoga 2021. 

Pod umjetničkim vodstvom Helvecie Sekulić, putem Zoom aplikacije, od 10 do 11 sati organizirat će se plesna inkluzivna radionica DanceAbility za odrasle osobe s autizmom –  korisnike  iz Dvorničićeve ulice i  iz životnih zajednica  „Jelkovec 1“, „Jelkovec 2“  i  „Jelkovec 3“.

DanceAbility pristup omogućava inkluziju osoba s invaliditetom u plesne sadržaje te je usmjeren  na improvizaciju s ciljem pronalaska i/ili produbljivanja vlastitog kreativnog pokreta. Princip rada je iznutra prema van, kroz maštu, bez zadanih pokreta, osjećajući i razvijajući vlastite pokrete. 

Glavni način plesnog istraživanja je plesna improvizacija. Područja koja će polaznici istraživati su: pažnja na osjećanju vlastitog tijela, iskustvo jezika vlastitog tijela, pažnja na odnos sebe u prostoru i pažnja na otvaranju plesnog odnosa s drugima. 

Radionica je dio aktivnosti projekta Kreativni otisak. Program je financiran sredstvima Grada Zagreba kroz Program javnih potreba u kulturi Grada Zagreba za 2021.godinu.

 

O voditeljici

Helvecia Sekulić plesna je pedagoginja certificirana za vođenje pokreta i plesa grupa mješovitih psiho-fizičkih mogućnosti po DanceAbility metodi. U Portugalu stječe DanceAbility edukaciju, dok u Zagrebu glumačku i plesnu edukaciju te surađuje na društveno angažiranim umjetničkim projektima. U suradnji s DIVERT inkluzivnim kolektivom za istraživanje pokreta – plesnim i edukacijskim projektom koji okuplja plesače sa i bez fizičkog invaliditeta, od 2016. godine scenska je izvođačica (cjelovečernje inkluzivne plesne predstave „Nukleon”, „Bella Ciao”, „Đavolji odvjetnik”, „Otklon, ožiljak: preuzimanje”, „Neobične ljubavi”), edukatorica i koordinatorica edukacije. Vodi inkluzivne plesne radionice u Zagrebu, Rijeci i ostatku Hrvatske po DanceAbility metodi, uživo u dvorani i online. Od drugih značajnijih suradnji tu je cjelovečernja plesna predstava „Srce moje kuca za nju”, kazališta Montažstroj; projekt Skaraventer – „Angelus Novus: živa razglednica iz Zagreba”, fizičkog i interaktivnog kazališta Teatro In Rivolta iz Italije; dramski studio umjetničko-pedagoškog programa Centra mladih Ribnjak za predškolarce i školarce.