Život bez plastike

Facebook

Neodgovoran odnos čovjeka prema okolišu i porast konzumerističkog mentaliteta pridonio je velikoj količini otpada koja se iz dana u dan sve više povećava. Jedan od najučestalijih uzroka tog onečišćenja je neodgovorna uporaba i odlaganje plastike.

Današnji čovjek je neinformiran i ima iskrivljen stav prema odlaganju otpada i stvaraju se neograničene količine smeća koje ugrožavaju naš opstanak na planetu.

Nužno je pronaći odgovarajući odnos prema plastici kao materijalu koji je potreban suvremenom čovjeku, ali ga istovremeno ugrožava. Svjetska komisija za okoliš i razvoj navodi: „…potreban je razvoj koji zadovoljava potrebe današnjice ne ugrožavajući mogućnost budućih naraštaja da zadovolje svoje potrebe“.

Problem zbrinjavanja plastike nastao je s razvojem potrošačkog društva i brzog načina života u gradovima što je dovelo do alarmantnog onečišćenja okoliša i narušavanja eko-sustava. Kao posljedica korištenja plastike dolazi do izumiranja brojnih životinjskih vrsta.

Mnogi su osvijestili rastući problem plastike kao otpada koji narušava ekosustav, prijeti izumiranju biljnih i životinjskih vrsta te onečišćuje okoliš. Potrebno je smanjiti kupnju jednokratne plastike i plastike općenito.

S ciljem poticanja promjene Centar mladih Ribnjak u suradnji s Udrugom Tatavaka / inicijativom Za Zlarin bez plastike i BLANK filmskim inkubatorom provodi program “Život bez plastike” koji će kroz edukaciju i interaktivne radionice s mladima i osobama koje rade s mladima pružiti uvid u ozbiljnost stupnja onečišćenja  kao posljedice uporabe plastike te ponuditi konkretna i jednostavna rješenja pomoću kojih bismo svi zajedno mogli utjecati na pozitivnu promjenu u našem okolišu.

Nakon edukacije polaznika BLANK-ovih filmskih radionica za srednjoškolce o problemu plastike, mladi budući filmaši snimili su svoje prve profesionalne kratke video-uratke, i to baš na temu kako (i zašto) živjeti bez/s manje plastike. Video-uratci završavaju angažiranim porukama namijenjenim osvještavanju šire javnosti o problemu plastike i poticanju na promjene u ponašanju. Ukupno četiri video-uratka snimljena u sklopu ovog projekta promovirat će projektni suradnici na svojim web-stranicama i društvenim mrežama kako bi podržali mlade u širenju poruke o životu bez/s manje plastike kroz prizmu filmske umjetnosti te omogućili njeno dopiranje do velikog broja mladih i odraslih, bez obzira na mjere fizičke izolacije kojima smo izloženi.